Novi list: 13. 09. 2002.

AMERIČKI PREDSJEDNIK PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI IZRAZIO ODLUČNOST SAD-a DA UKLONI SADAMA HUSEINA

Bushov ultimatum Iraku i UN-u

Akcija protiv Iraka bit će neizbježna ukoliko UN ne poduzme ozbiljne mjere za razoružanje Bagdada, rekao je Bush. Samo UN može dati zeleno svjetlo za uporabu sile u slučajevima koji nisu samoobrana, izjavio je Annan

UJEDINJENI NARODI – Američki predsjednik George W. Bush upozorio je Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u četvrtak da će protiv Iraka »akcija biti neizbježna« ukoliko Ujedinjeni narodi ne poduzmu ozbiljne mjere za razoružanje Bagdada.

Bush je u svom izlaganju u UN-u oštro osudio iračkog predsjednika Sadama Huseina tvrdeći da već »desetljećima prkosi« zahtjevima postavljenim od strane Ujedinjenih naroda razvijajući oružje masovnog uništenja. Također, Bush je izazvao svjetsko tijelo, u kojemu se nalaze mnoge sumnjičave države članice, tražeći brzo donošenje nove rezolucije o Iraku, ili će u protivnom biti suočeni sa unilateralnom akcijom Sjedinjenih Država. Američki dužnosnici tvrde kako Washington traži kratkotrajni rok za pristanak, ili će se Bagdad suočiti s posljedicama. Također smatraju da Bush ni u jednom trenutku nije odustao od svojih opcija da s Irakom obračuna i vojno.

U potpunoj suprotnosti s Bushom, glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u svom govoru, prije Busha, da samo Ujedinjeni narodi mogu autorizirati uporabu sile u slučajevima koji prelaze granice samoobrane.

Inzistirajući da odbijanje Iraka da provede ranije rezolucije prijeti autoritetu Ujedinjenih naroda, Bush je rekao da će SAD s drugim članicama Vijeća sigurnosti raditi na novoj rezoluciji. »Ukoliko nas irački režim ponovno izazove, svijet mora promišljeno i odlučno pozvati Irak na red,« rekao je Bush. »Ne smije se sumnjati u namjere Sjedinjenih Država.« Ultimatum američkog predsjednika zaokružio je njegovo širenje borbe protiv terorizma, započeto nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna prošle godine, do glavnog krivca za napade Osame bin Ladena, do kampanje za izbacivanje s vlasti »tirana« kao što je Sadam. »Ako irački režim želi mir, istog će trenutka zaustaviti svu podršku terorizmu i djelovat će tako da ga potisne, kao što Vijeće sigurnosti UN-a traži od svih svojih članica,« rekao je Bush.

Irak mora okončati svu potporu terorizmu, zaustaviti mučenje svojeg stanovništva, osloboditi ili objaviti imena svih osoba iz Zaljevskog rata čija je sudbina još nepoznata i okončati svu nedopuštenu trgovinu izvan programa »nafta za hranu«. »Ukoliko se poduzmu svi ovi koraci, to će biti znak nove otvorenosti i odgovornosti u Iraku,« dodao je Bush.

Američki državni tajnik Colin Powell radit će na tekstu nove rezolucije s dužnosnicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Britanije, Francuske, Rusije i Kine.

Annan je u svom uvodnom govoru od Iraka zatražio da prihvati rezolucije ili će Vijeće sigurnosti morati djelovati odgovorno. »Tražim od Iraka da djeluje u skladu sa svojim obvezama za dobro svog naroda i za dobro svjetskog poretka,« rekao je Annan. U govoru kojeg je njegov ured podijelio novinarima u srijedu ističe se: »Kada zemlje odluče uporabiti silu kako bi riješile šire prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti, nema zamjene za legitimitet koji daju Ujedinjeni narodi. Samo UN može dati zeleno svjetlo za uporabu sile u slučajevima koji nisu samoobrana«, kazao je Annan. (Reuters)