Vjesnik: 13. 09. 2002.

Mesić drugi put u Haagu

VLADO RAJIĆ

Početkom listopada će predsjednik Republike Stjepan Mesić drugi put pohoditi sudište u Haagu. Četiri godine nakon što je kao zaštićeni svjedok optužbe (16. do 19. ožujka 1998.) svjedočio u predmetu generala Blaškića, i nakon čega su ga neki proglasili »izdajicom«, bit će zanimljivo čuti s kakvom će ga etiketom oblijepiti ovdašnja javnost nakon što završi iskaz na početku suđenja Slobodanu Miloševiću za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Jer, za prvoga svjedočenja Mesić je »teretio« hrvatsku stranu u bosanskom ratu, a nije poštedio ni ulogu Hrvatske i Tuđmana u svemu tome. Dvije se godine nagađalo što je to Mesić rekao Sudu dok se tajnim kanalima splitski dnevnik nije domogao transkripata njegova iskaza. Već najava da će svjedočenje biti otisnuto, izazvala je pravu buru. Stizale su svakovrsne prijetnje i Mesiću i splitskim novinama, iz Haaga je stigla ozbiljna pravna opomena redakciji što ih čeka objave li najavljeno. Splitski tužitelj je čak od Haaga tražio pismenu potvrdu da je Mesić stvarno bio zaštićeni svjedok, iako je Mesić tih dana u studenome 2000. godine sto puta rekao: »Da, ja sam bio zaštićeni svjedok«.

U 22 nastavka krajem studenoga i početkom prosinca, transkripti svjedočenja uredno su objavljeni. Čak je i sam predsjednik Mesić javno potvrdio da je to što piše on i rekao. I - prođe vlak.

Iste su 2000. godine Haag i Mesić još jednom javno povezani. Bilo je to kad je procurila vijest da je Pantovčak poslao haaškom tužiteljstvu 170 transkripata koji odaju tajne Miroslava Tuđmana i njegova HIS-a, a sve u vezi s navodnim švicarskim računima, malo za očevu obitelj, malo za Hrvatsku.

I opet se uzbudila javnost, a Mesić je obnovio »izdajničke« pozicije. Jer, što on ima švicarskom ministru vanjskih poslova Deissu davati te papire i što Haag ima s ovdašnjim državnim tajnama.

Hoće li Mesića napasti i ovaj put nakon što objasni Miloševićevu ulogu u zločinima na hrvatskom tlu? Mesić-građanin iz 1998. ne razlikuje se mnogo od Mesića-predsjednika iz 2002. Taj i takav Mesić neće preskočiti spojene ratne posude zaraćenih strana zbog kojih je krvavi rat bio još krvaviji. I eto prigode za novu »izdaju«.