Vjesnik: 14. 09. 2002.

Rožić opet u pritvoru, a možda uskoro i Orešković

Rožića se tereti da je podmetao eksplozivne naprave na gospićkom području između 1995. i 1998. zbog kojih je šest osoba poginulo / Zamjenik riječkog županijskog odvjetnika Hrast žalit će se na odluku o puštanju Oreškovića iz pritvora

RIJEKA, 13. rujna - Zbog sumnje da je Ivica Rožić podmetao eksplozivne naprave na gospićkom području između 1995. i 1998. od kojih je šest osoba poginulo, istražni sudac Županijskog suda u Gospiću Branko Milanović u petak prijepodne odredio je za njega jednomjesečni pritvor. Rožić je, inače, drugoosumnjičeni iz »gospićke skupine« kojoj se sudi u Županijskom sudu u Rijeci za ratne zločine počinjene potkraj 1991. u Gospiću. Nakon isteka dvogodišnjeg zatvorskog pritvora bio je pušten iz riječkog zatvora da se brani sa slobode u srijedu, 11. rujna, navečer. Rožić je izvan pritvora bio samo 40 sati.

Ponovni pritvor za Rožića zatražio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke Doris Hrast, koji je izjavio za Vjesnik da je zadovoljan odlukom. Hrast ističe da namjerava podnijeti žalbu zbog toga što je iz pritvora pušten prvooptuženi iz »gospićke skupine« Tihomir Orešković, kojem je u četvrtak također istekao dvogodišnji zakonski pritvor.

Odvjetnik Mirko Ružić bio je ogorčen što je njegov branjenik Rožić ponovo pritvoren podsjetivši da je MUP 1998., kao i cijelu prošlu godinu, obrađivao podmetanje eksplozivnih naprava za koje se tereti Rožića.

Rožić je izjavio istražnom sucu u Gospiću da se ne osjeća krivim za ono što mu se stavlja na teret.

Sada je pritvoren zbog sumnje da je podmetnuo eksplozivnu napravu u jednu kuću u selu Ostrovicu kod Gospića u rujnu 1998. Tada je u eksploziji teško ranjena Milena Vidović, koja je od posljedica ranjavanja umrla 36 dana kasnije. Rožića se tereti da je između 1995. i 1998. podmetnuo 13 eksplozivnih naprava kad je od eksplozije poginulo šest osoba, a četiri su teško ranjene.

Njegov odvjetnik Ružić najavio je žalbu na odluku o Rožićevu pritvoru. Smatra da je određivanje tog pritvora »oblik pritiska i na ostale iz "gospićke skupine"«.

Nakon 30 dana, o Rožićevu ostanku u pritvoru ili puštanju odlučuje izvanraspravno vijeće nadležnog suda.

Branitelji Oreškovića potvrdili su kako su zabrinuti da »nadležni« možda nešto »spremaju« i Oreškoviću. Naime, on je pušten na temelju zakonske odredbe da pritvor može trajati najduže dvije godine, ali je u međuvremenu trajanje pritvora produljeno na tri godine za djela za koja je predviđen dugotrajni zatvor. Doris Košta kaže za Vjesnik da će najvjerojatnije zatražiti zaštitu pravne sigurnosti za Oreškovića na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Damir Herceg