Večernji list: 14. 09. 2002.

POTPUNO OTKLONJENE DVOJBE O ISTINITOSTI IZJAVE JUGOSLAVENSKOG PREDSJEDNIKA O BUDUĆNOSTI BiH

Koštunica otvoreno priziva podjelu BiH

SARAJEVO: Eldina Medunjanin

Ponovljena izjava jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice u New Yorku o Republici Srpskoj kao dijelu obitelji koji je "privremeno odvojen" od Srbije srušila je nade bosanskohercegovačkih političara i predstavnika međunarodne zajednice u BiH da je riječ tek o lapsusu. U svom istupu na UN-ovoj konferenciji u New Yorku Koštunica je otišao i korak dalje dovodeći u izravnu vezu budućnost BiH i Kosova riječima kako bi se uspostava jednonacionalne države na Kosovu osjetila u cijeloj regiji - od Makedonije, Srbije i Crne Gore do BiH.

Među bosanskohercegovačkim političarima više nema dvojbe o tome da Koštuničina gledišta izgovorena za nedavna posjeta Sarajevu o privrženosti teritorijalnom integritetu BiH nemaju puno zajedničkoga s njegovim stvarnim razmišljanjima. Sudeći prema njihovoj šutnji, Koštuničina izjava srpske dužnosnike u državnim i institucijama RS tek je uvjerila da mogu nastaviti snivati snove o "velikoj Srbiji". To je dijelom potvrdio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Dragan Mikerević izjavom kako "ne zna gdje će za pet godina biti RS, a gdje BiH", te da je "u politici na ovim prostorima sve privremeno". S druge strane, Koštuničinu su izjavu oštro kritizirali oni čija se vizija BiH razlikuje od one koju ima jugoslavenski predsjednik, od kojega se svih ovih poratnih godina uzaludno očekivala isprika zbog agresije na BiH. Haris Silajdžić, bivši premijer i aktualni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, smatra da svojom izjavom Koštunica prijeti ponovnom agresijom te da je ona korak do objave rata jer se teritorijalne pretenzije Srbije prema BiH ne mogu drukčije ostvariti. Pismom koje je uputio visokom predstavniku Paddyju Ashdownu i veleposlanicima država članica Vijeća za provedbu mira Silajdžić je zatražio sazivanje posebne sjednice Vijeća za provedbu mira i sankcioniranje postupaka lidera susjedne države, ali i onih u BiH koji se nisu distancirali od takvih postupaka.

Službeni stav i moguće mjere BiH zbog istupa predsjednika Koštunice trebalo bi danas donijeti i Predsjedništvo BiH, i to na traženje bošnjačkog člana Predsjedništva Beriza Belkića. O Koštuničnim izjavama bit će riječi i za susreta ministara vanjskih poslova BiH i SRJ, Zlatka Lagumdžije i Gorana Svilanovića, na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku. Istup V. Koštunice oštro je osudio i Odbor šefova međunarodnih organizacija u BiH, uz ocjenu da je ona najgora forma jeftine i neodgovorne predizborne propagande. Za šefove međunarodnih organizacija u BiH ta je izjava suprotna javno promoviranoj politici jugoslavenske vlade.