Slobodna Dalmacija: 14. 09. 2002.

PREVIRANJA NA STRANAČKOJ SCENI ZBOG KADROVSKIH RJEŠENJA

Arlović i Glavan sukobili se oko saborskih odbora

ZAGREB — Iako je raspodjela fotelja u parlamentarnim odborima najavljena za prvu jesensku sjednicu Sabora, do nje će, po svemu sudeći, doći tek u listopadu. Ovu informaciju potvrdio nam je u neslužbenom razgovoru visoki dužnosnik vladajuće koalicije u petak, nakon neuspjelog pokušaja održavanja prvoga kruga pregovora predstavnika zastupničkih klubova. Sastanak se formalno nije održao zbog nedolaska svih stranačkih klubova, ali su i neformalne konzultacije, tijekom kojih je zaključeno da će se oporbi prepustiti da se unutar svoje kvote dogovori o potencijalnim kandidatima, dovele do žustre svađe na relaciji SDP—HSLS.

Ovaj "pravi šou", kako ga je nazvao jedan sudionik sastanka, navodno je počeo predstavnik Kluba HSLS-a Željko Glavan, usprotivivši se tvrdnji vođe socijaldemokratske frakcije u Saboru Mati Arloviću o uvriježenom pravilu da omjer vladajuće koalicije i opozicije u odborima mora biti 60:40. Prema Glavanovoj računici, oporba je, nakon promjene odnosa snaga, u parlamentu matematički znatno snažnija nego što taj omjer pokazuje. Na to mu je, prema informacijama koje su procurile nakon sastanka, Arlović doslovno kazao: "Kolega, oporba je manja nego što mislite."

Nakon što je Glavan kazao da HSLS ima 15 zastupnika, Arlović je konstatirao da to nije istina i da je HSLS-u čak ugrožena pozicija druge po veličini opozicijske stranke, vjerojatno ciljajući na činjenicu da je Marko Baričević potpisao podršku premijeru Ivici Račanu iako je član HSLS-a, ali i na informaciju o osnivanju nove stranke Ivića Pašalića, za koju se još uvijek točno ne zna koliko će zastupnika okupiti u svojem stranačkom klubu.

To je najvjerojatniji razlog zbog kojega će se, u trenutku kada je stranačka scena u previranju, pregovori oko kadrovskih rješenja po svemu sudeći okončati tek u listopadu. Do tada će svoje mandate verificirati i bivši HSLS-ovi ministri Jozo Radoš i Hrvoje Kraljević, koji su prešli u nezavisne liberale, a isteći će i šestomjesečni rok Draženu Budiši i Mariju Kovaču od trenutka odlaska u Vladu do ponovnog povratka u parlamentarne klupe.

Marina K. SABOLIĆ

PREKRAJANJA

Do novog prekrajanja kadrovske strukture u saborskim odborima došlo je nakon prelaska HSLS-a u oporbu, uslijed čega je postala ugrožena većina koju kontrolira vladajuća koalicija. U pet parlamentarnih odbora petorka ima ili tijesnu većinu od tek jednog glasa (Odbor za Ustav, unutarnju politiku i zakonodavstvo), ili je omjer glasova izjednačen, pa prevagu odnosi oporbeni IDS-ov zastupnik (Odbor za financije i ratne veterane).

Zato će vladajuća koalicija insistirati da ima čelna mjesta u 15 od 24 odbora (25. je Odbor koji pripada nacionalnim manjinama), i to s omjerom članova 8:5.

BITKA ZA ČELNA MJESTA

SDP — navodno nije zainteresiran za Odbor za unutarnju politiku i financije, jer već u Vladi stranka drži te resore; navodno bi prihvatio čelno mjesto u Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, a kao najizgledniji kandidat spominje se Zlatko Šešelj;

HSS — cilja na Odbor za unutarnju politiku koji je do sada vodila Đurđa Adlešić, i za to ima podršku SDP-a. Nagađa se da bi ga mogao preuzeti zastupnik Ante Markov.

Libra — Jozo Radoš javno je istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost; u kuloarima vladajuće koalicije tvrdi se da nezavisni liberali imaju puno veću šansu dobiti mjesto prvog čovjeka Odbora za financije i državni proračun (tu je poziciju do sada zauzimao HSLS-ovac Jadranko Mijalić), a spekulira se s imenom bivšeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića.