Slobodna Dalmacija: 14. 09. 2002.

PREMA VISOKOM IZVORU IZ VLADE:

Natječaj za prodaju Slobodne Dalmacije u roku od 60 dana

Interes za kupnju Slobodne pokazali su slovensko Delo, domaći konzorcij, dioničar Mate Vekić i grupa hrvatskih iseljenika iz SAD-a

ZAGREB — U roku 30 do 60 dana očekuje se objavljivanje javnog natječaja za privatizaciju Slobodne Dalmacije, najavljuje visoki izvor iz Banskih dvora.

Interes za kupnju Slobodne pokazali su slovensko Delo, domaći konzorcij, dioničar Mate Vekić i grupa hrvatskih iseljenika iz SAD-a.

Nitko iz Vlade, tvrdi naš izvor, nije kontaktirao s mogućim strateškim partnerima, jer je to u nadležnosti Hrvatskog fonda za privatizaciju.

Male dioničare će se obeštetiti besplatnom dodjelom oko 26 posto dionica od 33 posto koliko ima država, odnosno koliko joj je pripalo na ime duga Ministarstvu financija.

Nije još definirano kako će se razlikovati različite statuse malih dioničara, jer je dio prestao otplaćivati dionice, neki su ih prodali, a neki ih još uvijek uredno otplaćuju. Obeštećenje malih dioničara obavit će se kroz zatvoreni investicijski fond kako bi se osiguralo da tih 26 posto dionica zadrže mali dioničari, odnosno da se spriječi "torbarenje" tim dionicama.

Na natječaj će ići ponuda većinskog paketa dionica i to stoga što Slobodna treba dokapitalizaciju.

U Banskim dvorima ocjenjuju da je Slobodna Dalmacija sada konsolidirana tvrtka koja može opstati. Nakon gotovo bezizlazne situacije pred stečajem — ljudi koji su preuzeli tvrtku uspjeli su postići kvalitetne dogovore sa svim vjerovnicima. Usto, naklada je zadovoljavajuća, veća od 60.000 primjeraka, a tu je i vrijedni udio u distribucijskoj mreži.

U Banskim dvorima najavljuju da će nasuprot što bržoj prodaji Slobodne Dalmacije, zagrebački Vjesnik i dalje ostati državna novina, jer neće ići u privatizaciju, a Vlada neće prodavati ni ACI.

O. RAMLJAK