Slobodna Dalmacija: 14. 09. 2002.

NAKON ŠTO JE OSJEČKA POLICIJA OBAVILA I POSLJEDNJE OBAVIJESNE RAZGOVORE S PETNAESTAK OSOBA

Kreću uhićenja za zločin u Paulin Dvoru

Premda glasnogovornik PU osječko-baranjske Stipo Rimac nije htio iznositi pojedinosti policijskih radnji, kao ni spominjati imena ispitanih, nije isključio mogućnost da će već u subotu početi uhićenja osumnjičenih za sudjelovanje u zločinu

Tina DISOPRA i Tomislav PRUSINA

OSIJEK/ ZAGREB — U sklopu kriminalističke obrade koja se provodi zbog rasvjetljavanja okolnosti ratnog zločina u Paulin Dvoru 1991. godine, osječka policija u petak je obavila i posljednje obavijesne razgovore s petnaestak osoba. Premda glasnogovornik PU osječko-baranjske Stipo Rimac nije htio iznositi detalje policijskih radnji, kao ni spominjati imena ispitanih, nije isključio mogućnost da će već u subotu započeti uhićenja osumnjičenih za sudjelovanje u zločinu.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić u svojem je priopćenju potvrdila kako je krim obrada u završnoj fazi, kao i da djelatnici PU osječko-baranjske i vojna policija u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije MUP-a i državnim odvjetništvima posljednjih tjedana provode intenzivnu obradu oko zločina nad osamnaest civila iz Paulin Dvora.

Masakr osamnaest civila iz malog mjesta u blizini Osijeka u prosincu 1991., jednog mađarske i sedamnaest osoba srpske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci iskopani ovog proljeća u Rizvanuši kraj Gospića, jedan je od drastičnijih otkrivenih ratnih zločina počinjen nad civilima na našim prostorima. Osim neposrednih počinitelja zločina, radnjama u sklopu opsežne i dobro pripremljene akcije trebalo bi se rasvijetliti i tko su bili naredbodavci po čijem su nalogu tijela ubijenih iz bivšeg vojnog skladišta Lug šest godina nakon ubojstava transportirana u Liku, no za sada će se istraga zasnivati na utvrđivanju izravnih počinitelja, za što se sumnjiče pripadnici hrvatske vojske.

Zločin je u javnosti otkriven u svibnju ove godine nakon ekshumacije tijela, čiji su ostaci i pronađeni dokumenti upućeni na sudskomedicinsko vještačenje, kako bi se primjenom analize DNA pouzdano utvrdio njihov identitet. U čitavu priču odmah se uključio i istražiteljski tim Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, koji se duže vremena bavio tim slučajem, a na izvanrednom sastanku održanom krajem svibnja ove godine, policiji, nadležnom državnom odvjetništvu te obavještajnim agencijama naloženo je da najhitnije prikupe sva saznanja vezana uz zločin.

Osamnaest mještana Paulin Dvora, kako do sada govore neslužbeni podaci, pripadnici HV-a krajem 1991. su zatvorili u kućni pritvor u kuću mještanina Andrije Bukvića, kako bi ih poslije iskoristili u razmjeni zarobljenika. U noći s 11. na 12. prosinca svi su poubijani (osim jednog civila, čije je mrtvo tijelo pronađeno nekoliko dana prije ispred kuće), a njihova tijela tri dana poslije prebačena su u skladište Lug kraj Čepina, gdje su zakopana, da bi na leševe zatim bila nagomilana hrpa havariranih vojnih vozila.

Šest godina leševi su bili pokopani u Lugu, no kako su 1997. godine na osječkom području boravili haaški istražitelji, počinitelji zločina trebali su se pobrinuti za uklanjanje mrtvih tijela. Jedan od dokaza koji govore u prilog toj činjenici je pismo tadašnjeg zapovjednika Zbornog područja Đakovo Đure Dečaka, koji je potkraj 1996. godine od HIS-ova čelnika Miroslava Tuđmana tražio savjet što da se dalje radi s leševima. Početkom 1997. godine, preciznije, 14. siječnja u Osijeku je održan tajni sastanak vojnog i obavještajnog vrha, nakon kojeg je uslijedila trodnevna blokada skladišta Lug i osiguranje transporta tijela ubijenih prema Lici. Leševi su uz najviše sigurnosne mjere u plastičnim bačvama prebačeni u Rizvanušu kraj Gospića, gdje su ove godine i iskopani.

Međutim, ubojice osamnaest civila Paulin Dvora još su 1991. godine bile poznate, i to temeljem saznanja jednog od zapovjednika 101. brigade, koji je nakon ubojstava svom zapovjedništvu dostavio imena počinitelja. No, kako njegovi nadređeni nisu ništa poduzeli, napustio je HV.

Prva faza pokušaja rasvjetljavanja zločina trebala bi se temeljiti na utvrđivanju izravnih počinitelja zločina, a kako doznajemo, prikupljeno je već dosta dokaza uz pomoć kojih bi se nekima od njih mogla staviti na teret ubojstva civila. Za proces koji će uslijediti bit će nadležan sud u Hrvatskoj.