Slobodna Dalmacija: 15. 09. 2002.

Prijevara iz HEP-a

Igor CAKTAŠ

Dok god budemo imali monopoliste poput Hrvatske elektroprivrede koji će se iživljavati nad potrošačima u nedostatku konkurencije, koja bi snizila njihov neobuzdan apetit, bit će - jao potrošačima! Jao potrošačkom puku Hrvatske sa životnim standardom u "donjem domu" europske ljestvice, koji će još morati plaćati nestručnost pojedinaca u Hrvatskoj elektroprivredi koju, da bi se mogla dobro udati za poželjnog strateškog partnera, trebaju opremiti njezini najdraži potrošači. Isti oni kojima je i do sada izvlačila posljednju lipu iz novčarke.

Da bi najnoviji štos za iskamčivanje još više kuna, koji su HEP-ovci podarili puku, bilo lakše progutati, smišljen je novi tarifni sustav koji je tako "jednostavan, razumljiv i pošten" da svaka kućanica, koja čeka jeftiniju struju do 23 sata, a dočeka je u 2 ujutro, blagoslivlje i HEP i Vladu koja mu je dala zeleno svjetlo. Znaju potrošači da HEP-u i državi treba novac, znaju i da se HEP mora privatizirati da u državnoj riznici ne bi nastala "beskunica", ali nije im jasno zašto ih se pri tom mora potezati za nos, tepajući im da je sve u njihovu interesu.

S novim tarifnim sustavom HEP je, zbog nestručnosti pojedinaca iz svojih redova, osim udaranja nameta na kućanstva, prevario i Vladu koja mu ga je odobrila s poskupljenjem od 8,9 posto, koliko ih je, po HEP-u, taj harač stajao. Za sada ne treba ulaziti u rasprave o tomu je li struja za kućanstva poskupjela samo 8,9 posto ili čak 22 posto, kao što tvrdi udruga Potrošač, neka građani usporede račune od rujna s onima od kolovoza pa će sami vidjeti koliko su više kuna darivali HEP-u.

Pitanje je zašto se potrošačima u Hrvatskoj govori da su do sada plaćali najnižu cijenu struje u Europi i da se s poskupljenjem približavaju zapadnoeuropskom prosjeku, a da im nitko ne kaže kada će se standardom izjednačiti sa zapadnoeuropskim. Zašto, uostalom, potrošači moraju slušati objašnjenja iz HEP-a o godišnjim minusima u stotinama milijuna dolara zbog gubitaka na mreži, pri čemu nema ni spomena o tome da je to krivnja odgovornih iz menadžmenta HEP-a, a ne potrošačkog puka koji treba platiti njihov nemar i neodgovornost.

Ako je HEP već mjesecima pripremao uvođenje novoga tarifnog sustava, onda je trebao osposobiti i sustav za njegovo provođenje, jer nije profesionalno da zbog neispravnih ili pogrešno podešenih uklopnih satova pojedini potrošači dobiju jeftiniju struju u 2 ujutro ili je uopće ne dobiju, te da im se tek kada ih požele ukloniti kaže da sva kućanstva i mali obrtnici moraju imati limitatore.

Spravice koje su prije omogućavale uštede prema novom tarifnom sustavu nisu obračunski, već tehnički element koji će potrošaču isključiti struju ako prijeđe snagu iz elektroenergetske suglasnosti. Cilj je limitatora da se izbjegne raspad sustava zbog istodobnog "udara" potrošača na jeftiniju struju, a što se već sada pokazuje besmislenim, jer je prema pokazateljima dijagram potrošnje isti kao i prije stupanja na snagu novog tarifnog sustava. HEP je najavio da će svim preostalim kućanstvima i obrtnicima besplatno ugraditi limitatore, ali još nije jasno tko će ugraditi limitator HEP-u.