Slobodna Dalmacija: 16. 09. 2002.

SLUČAJ PAULIN DVOR: SUMNJA SE NA JOŠ NAJMANJE DESET OSOBA

Spremaju se nova uhićenja

OSIJEK — Odvjetnik Domagoj Rešetar, branitelj Nikole Ivankovića, časnika HV-a koji se uz Enesa Viteškića sumnjiči za ubojstvo 17 civila u Paulin Dvoru kod Osijeka u vrijeme Domovinskog rata, u nedjelju je izrazio čuđenje što policija istražnom sucu Iliji Bernatoviću nije dostavila dokaze koji terete njegova branjenika, što upućuje na zaključak da je Ivanković zadržan u Istražnom centru osječkog Županijskog suda bez ikakva dokaza.

— Malo je čudno što uz kaznenu prijavu, osim službenih zabilješki o dokazima, zapravo nisu dostavljeni dokazi poput fotoelaborata o očevidu, kao i onog o ekshumaciji. Začuđuje me što se u tako ozbiljnom slučaju i za ovako teško kazneno djelo, poput ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, prave propusti.

Neću se žaliti jer to jednostavno nema svrhe, jedino mi ostaje izražavati svoje čuđenje — rekao je za SD osječki odvjetnik Domagoj Rešetar, naglašavajući da će stvari biti jasnije ako državno odvjetništvo raspolaže tim dokazima.

Državno odvjetništvo bi u ponedjeljak trebalo podnijeti zahtjev za provođenje istrage, nakon čega će istražni sudac osječkog Županijskog suda Ilija Bernatović donijeti odluku o daljnjem zadržavanju dvojice osumnjičenika.

Službenih informacija o slučaju Paulin Dvor vrlo je malo, no poznato je da je uhićenje Ivankovića i Viteškića tek početak epiloga budući da se za odmazdu mahom starijih civila sumnja na još najmanje deset osoba. Sljedeća uhićenja, prema neslužbenim informacijama, očekuju se početkom tjedna, jer se i u izjavi MUP-a spominje kako se opsežna kriminalistička obrada nastavlja jer se sumnja da je ratni zločin nad civilnim stanovništvom u noći između 11. i 12. prosinca 1991. godine počinio i "za sada neutvrđen broj nepoznatih osoba".

Nastavlja se i istraga vezana uz premještanje tijela ubijenih ljudi, jer su ona pronađena 500 kilometara dalje od mjesta na kojima se dogodilo ubojstvo. Kriminalistička obrada će vjerojatno morati dati odgovor na pitanje tko je naredio, omogućio i organizirao prijevoz leševa iz Luga kod Čepina te ih 1997. godine zakopao u Rizvanuši kod Gospića. Samim time valja očekivati da će biti kažnjene osobe koje su pokušale zataškati zločin. Rezultat DNK analize, koji se očekuje, u konačnici bi rasvijetlio slučaj, kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi jesu li tijela pronađena u Rizvanuši doista tijela ubijenih ljudi u Paulin Dvoru.

Danijela GRNJA