Novi list: 16. 09. 2002.

ŠTO JE STAVLJENO NA BOMBU KOJOM JE 1998. UBIJENA MILENA VUKELIĆ

Na vrh bombe stavljao i otrov

Na eksplozivnu napravu podmetnutu Mileni Vukelić ubojica je vjerojatno stavio strihinin ili nešto slično, da bi se »osigurao« ukoliko žrtva ne podlegne ozljedama zadobivenih krhotinama – priča je to koju službeni izvori nisu ni potvrdili, niti demantirali – ako se naravno izuzme odvjetnik Ivice Rožića koji cijelu tu optužbu naziva urotom

Piše: Ico MIKULIČIĆ

GOSPIĆ – Na bombu kojom je ubijena Milena Vukelić, ubojica je stavio i otrov. Vjerojatno strihinin ili nešto slično! Učinio je to da bi bio siguran da će ubiti žrtvu. Znao je, ako ne umre od eksplozije umrijet će od trovanja, jer će pri rasprsnuću bombe s djelićima eksplozivne naprave u tijelo doprijeti i otrov koji će žrtvu sigurno usmrtiti. Milena Vukelić ranjena je u noge, no kasnije je umrla u bolnici, iako rane nisu morale biti smrtonosne – saznajemo iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora u Gospiću koji su prenijeli ovu priču o ubojstvu od koje se ledi krv u žilama. Za ubojstvo se, kao što je poznato, tereti Ivica Rožić, u petak ponovo uhićen nakon saslušanja u Gospiću.

Iako ovo nisu službeno potvrđene činjenice već priče iz Gospića, potpuno se uklapaju u objašnjenja da je riječ o teškom ubojstvu, na posebno podmukao način. Tako je formuliran i zahtjev za proširenje istrage. Drugi razlog za vjerovanje u ovu priču jest činjenica da je službeni izvori ne opovrgavaju, no ne žele se izjašnjavati o njoj. Priča objašnjava i zašto je Tužiteljstvo u ovom slučaju osumnjičilo Rožića za mnogo teže djelo nego u ostalih 13 slučajeva u kojima se također radi o podmetnutoj bombi iako je i u tim slučajevima bilo žrtava i ranjenih.

Urota zbog pritvaranja

Rožićev odvjetnik Mirko Ružić potvrdio je da se radi o teškoj optužbi za ubojstvo, ali naravno kao odvjetnik kaže i to da te optužbe nisu istinite i da njegov branjenik s tim nema veze. Radi se navodno o iskazu policajaca koji je pozvan kao svjedok, a za kojeg se tvrdi da je do te priče došao od samog Rožića, koji mu je o tome ispričao. Odvjetniku je sumnjivo što je svjedok policajac. Sumnjivo mu je i to što dosad nije ništa poduzeto iako bi to bilo logično, ako je za to znalo više godina. Stoga u svemu vidi urotu namijenjenu pritvaranju i blaćenju njegova klijenta Rožića.

Istraga će pokazati što je od svega toga točno. Zaključujemo kako će sad biti vrlo bitno utvrditi od čega je zapravo umrla Milena Vukelić, i ako je u pitanju otrov, priča je za Rožića mnogo teža. Inače i bez ovog slučaja Ivicu Rožića se u toj istrazi od ranije tereti za 13 podmetnutih bombi, u kojima je bilo šest žrtava, sedam teško i pet lakše ozlijeđenih. Bombe su podmetane na širem području Gospića, Korenice, Otočca i drugih mjesta te policijske uprave u razdoblju od 1996. do 1999. U svim tim slučajevima optužbe su blaže – odnose se na takozvane opće opasne radnje.

Prije više od godinu dana prilikom pokretanja istrage rečeno je da se do sumnji u ovih 13 slučajeva došlo kroz nekoliko velikih istraga, posebice one za ubojstvo Milana Levara kao i one koja ispituje ratne zločine u Gospiću. Saslušanjem raznih svjedoka upravo u »slučaju Levar« i slučaju ratnih zločina, ispitivanjem tragova, rezultatima vještačenja i razgovorima s preživjelim žrtvama i njihovim srodnicima, došlo se do podataka na osnovu kojih je podignuta kaznena prijava koja tereti Ivicu Rožića za 13 podmetanja bombi.

Objašnjeno je da su podmetane takozvane mine iznenađenja, a precizirano je da je za to upotrijebljeno 10 ručnih bombi i tri odskočne bombe »prom 1«.

Podmuklo podmetanje bombi

Radilo se o vrlo vješto i podmuklo podmetnutim bombama, skrivenima pod vrata, u boce, pod sijeno, pod stajski gnoj, pod panj, u cementni blok i slično... Kad bi čovjek otvorio vrata, zagrabio sijeno, betonski blok ili gnoj došlo bi do eksplozije i stradavanja – priopćeno je iz policije i dodano da postoji još nekoliko sumnji koje se trebaju rasvijetliti. Ti se slučajevi istražuju, a policija je tada priopćila da je zasad izašla s tom kaznenom prijavom o 13 djela, jer je za to prikupila dokaze. Nadaju se da će rasvijetliti i ostale slične eksplozije i stradanja, čak i Levarovo ubojstvo. Jedno od tih neriješenih slučajeva policija smatra da je riješila sad kad je Rožić osumnjičen za ubojstvo Milene Vukelić.