Slobodna Dalmacija: 16. 09. 2002.

SRPSKA RADIKALNA STRANKA NAJAVU OPTUŽNICE PROTIV SVOGA ČELNIKA DRŽI PREDIZBORNOM PODVALOM

Šešelj se ne boji Haaga

Šešelj nije sudjelovao ni u čemu i ni za što nije kriv, a kad se čovjek uhvati u koštac s kriminalcima, može očekivati svakakve podvale, tvrdi dužnosnik SRS-a Aleksandar Vučić

ZAGREB - To što se pojavilo u javnosti da će stići haaška optužnica protiv Vojislava Šešelja želja je njegovih političkih protivnika, jer on ima najveću podršku u narodu, kazao je u nedjelju u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju Aleksandar Vučić, najbliži suradnik kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, čelnog čovjeka Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

- Šešelj nije sudjelovao ni u čemu, osim što se uvijek borio za interese srpskog naroda i to je općepoznato, pa se ne boji ni odlaska u Haag jer ni za što nije kriv, a kad se čovjek uhvati u koštac s kriminalcima, može očekivati svakakve podvale - objasnio je Vučić činjenicu da se u srbijanskim vladajućim krugovima pojavila priča o haaškoj optužnici.

Naime, kao kandidat u borbi za predsjednika Srbije Vojislav Šešelj, prema srbijanskim medijima, izjavio je da će u slučaju pobjede izbaciti kriminalce i mafijaše iz vlade Srbije. Promjenu vlasti 2000. godine Šešelj je ocijenio "najvećom tragedijom srpskog naroda, jer je tada na površinu isplivao mulj, otpad, ološ, homoseksualci, narkomani i kriminalci, na čelu sa Zoranom Đinđićem". Upitan za autentičnost te izjave, Vučić je kazao:

- Baš tako kao što je i rekao, kad uđete u obračun sa, primjerice, Stankom Subotićem Canetom i njegovom ekipom, možete očekivati svakakve podvale, pa i ovakvu s Haagom. Međutim, na Šešeljeve predizborne skupove dolazi najviše ljudi, ne znam kako će mu uspjeti oteti pobjedu.

Inače, još od listopada prošle godine, prema tadašnjoj izjavi Carle del Ponte, Haag provodi istragu pomagača Slobodana Miloševića o zločinima počinjenim tijekom agresije na Hrvatsku. Iako zasad službenih potvrda o optužnicama protiv Miloševićevih sudionika za niz ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika nema, Del Ponte je pri zadnjom posjetu u Vukovaru indirektno najavila takvu mogućnost.

Haag je još prošle godine pokrenuo intenzivnu istragu protiv svih ljudi koji su spomenuti u optužnici protiv Miloševića kao njegovi sudionici. Riječ je o bivšim članovima Predsjedništva SFRJ Borisavu Joviću i Branku Kostiću, saveznom ministru obrane Veljku Kadijeviću, načelniku Generalštaba Blagoju Adžiću, načelniku Službe državne bezbednosti (DB) Jovici Stanišiću i načelniku specijalnih operacija DB-a Franku Simatoviću, srbijanskom ministru obrane Tomislavu Simoviću, predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, bivšem crnogorskom predsjedniku Momiru Bulatoviću, šefu kontraobavještajne službe JNA Aleksandru Vasiljeviću, te vođama hrvatskih Srba na najvišim položajima u "SAO Krajini" Milanu Babiću, Milanu Martiću i Goranu Hadžiću. U optužnici su navedena i imena Željka Ražnjatovića Arkana i Radovana Stojičića Badže, no oni više nisu živi.

Neven PAVELIĆ