Vjesnik: 16. 09. 2002.

Počinje suđenje Zagorcu i Kakarigiju zbog obnove Šporerove vikendice i drugih malverzacija

Tereti ih se za zloporabe kojima je Ministarstvo obrane oštećeno za 16 milijuna kuna / Optuženi su još Vojković, Šporer i Kurent

ZAGREB, 15. rujna - Nakon opsežne istrage koju je potkraj prošle i početkom ove godine vodio istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Zoran Luburić, u ponedjeljak u tom sudu počinje suđenje umirovljenim generalima Vladimiru Zagorcu i Matku Kakarigiju.

Optužnica ih tereti za gospodarske malverzacije i zloporabe kojima je Ministarstvo obrane oštećeno za 16 milijuna kuna. Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Uz dvojicu umirovljenih generala Hrvatske vojske, za zloporabe položaja i ovlasti optuženi su i nekadašnji Kakarigijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a umirovljeni brigadir Juraj Vojković, bivši potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Antun Šporer, te Leo Kurent, bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja.

Tijekom istrage zbog sklapanja štetnog ugovora bio je osumnjičen i umirovljeni general i saborski zastupnik HDZ-a Ljubo Ćesić-Rojs, no tužiteljstvo je odbacilo kaznenu prijavu protiv njega kao neosnovanu.

Zagorca i Kakarigija tužiteljstvo tereti da su putem Ministarstva obrane 1997. nelegalno financirali gradnju vikendice Antuna Šporera oštećene u ratu.

Podsjetimo i da je podrška HSS-ova vijećnika Šporera HDZ-u izazvala »zagrebačku krizu«.

Za obnovu Šporerove vikendice i teniskog igrališta u Novigradu, kod Zadra, utrošeno je iz blagajne Ministarstva obrane više od milijun kuna. U istrazi se, kao svjedok pojavio i Ćesić-Rojs, a spoznaje o tom slučaju iznio je istražnom sucu u ožujku i bivši ministar obrane, general Pavao Miljavac.

Kako se navodi u optužnici, Zagorac i Kakarigi su s otprilike 1,1 milijun kuna obnovili Šporerovu vikendicu iako su znali da je nije uništila Hrvatska vojska nego srpski pobunjenici za vrijeme okupacije Novigrada. Ministarstvo obrane je, prema zakonu, moglo financirati obnovu isključivo onih objekata koje je tijekom Domovinskog rata oštetila Hrvatska vojska.

Umirovljeni general bojnik Kakarigi bio je umiješan i u skandal u vezi sa stjecanjem statusa ratnog invalida, koji je potpisao nekadašnji pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Pero Kovačević.

Naime, Kovačević je u jesen 1999. potpisao rješenje da je Kakarigiju odobren status ratnog vojnog invalida s četrdesetpostotnim oštećenjem organizma premda se u izvješću Vojne policije navodi da je 1988. obolio od dijabetesa i od 1992. vodio se kao nesposoban za vojnu službu.

Personalna uprava Ministarstva obrane izdala je Kakarigiju potvrdu da je kao hrvatski branitelj sudjelovao u Domovinskom ratu iako je, prema izvješću Službe za obavještajno-sigurnosne poslove Vojne policije, vidljivo da se »ratni put« tog generala svodio na »boravak u Zagrebu i okolici«.

Vanja Majetić