Novi list: 17. 09. 2002.

ČELNICI VLADAJUĆE KOALICIJE NA JUČERAŠNJEM SASTANKU IZRAZILI NEZADOVOLJSTVO RADOM HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

Treći program HTV-a ide na prodaju

Predsjednici pet stranaka odlučili su se na privatizaciju Trećeg televizijskog programa i razdvajanje Radija od televizije. Nakon razdvajanja HRT-a na dvije tvrtke trebao bi se provesti i postupak za izbor novog vodstva Radija i Televizije

ZAGREB – Čelnici vladajuće koalicije jučer su na sastanku zatvorenom za javnost izrazili nezadovoljstvo načinom kako teče pretvaranje Hrvatske radiotelevizije u javni medij, pa su podržali razdvajanje Televizije i Radija u dvije posebne tvrtke, izjavio je premijer Ivica Račan u Banskim dvorima. Račan je dodao da će Hrvatska televizija i Hrvatski radio uskoro morati napraviti diobenu bilancu, nakon čega će te dvije tvrtke i dalje trebati surađivati.

Račan je dodao da je vladajuća koalicija podržala i prodaju trećeg programa HTV-a. Na pitanje kada će se prodaja izvesti, premijer je rekao »što je moguće prije«, a možda do Nove godine. Premijer nije želio o tome davati nikakve dodatne informacije, ali je poznato da bi se nakon razdvajanja HRT-a na dvije tvrtke trebao provesti i postupak za izbor novog vodstva Radija i Televizije. Posljednji put taj je postupak trajao čak oko godinu dana. Prema neslužbenim informacijama, predsjednici pet stranaka odlučili su se na privatizaciju trećeg televizijskog programa i razdvajanje Radija od Televizije zato što su prilično nezadovoljni radom nacionalne televizijske kuće, o čemu su glasno izražavali nezadovoljstvo i na jučerašnjem zatvorenom sastanku.

Premijer je izjavio novinarima da su prvaci vladajuće koalicije jučer počeli konzultacije o promjeni izbornog zakona. Te konzultacije, prema Račanovim riječima, uskoro će se nastaviti i u vodstvima vladajućih stranaka. Račan je dodao da vladajuće stranke predlažu promjene izbornog zakona u opsegu od proporcionalnog do mješovitog sustava. Na pitanje kada će se donijeti novi izborni zakon, odgovorio je da koalicija ima vremena do kraja mandata, ali da i tu promjenu želi napraviti što prije.

Prema neslužbenim informacijama, čelnici pet vladajućih stranaka jučer su imali na stolu barem dva prijedloga izbornog zakona. Prema prvome, zastupnici Sabora birali bi se u pet većih izbornih jedinica, na koje bi bila podijeljena Hrvatska. Prema drugom prijedlogu, izborni bi sustav bio mješovit, pri čemu bi se 100 zastupnika biralo u jednoj izbornoj jedinici, po proporcionalnom sustavu. Ostalih 20 zastupnika biralo bi se, prema drugom prijedlogu, u 20 izbornih jedinica po većinskom izbornom sustavu, a u dva izborna kruga.

Čelnici koalicije, zaključio je Račan, jučer su raspravljali i o tome što će se naći na dnevnom redu hrvatskog Sabora koji svoje jesensko zasjedanje počinje ovoga tjedna.

Branko PODGORNIK