Vjesnik: 17. 09. 2002.

Zbog zastare Kakarigiju se neće suditi za malverzaciju tešku četiri milijuna kuna

Šteta nanesena Ministarstvu obrane, za koju se sudi petorici optuženika, smanjena sa 16 na 12 milijuna kuna / Suđenje se nastavlja 11. studenog saslušanjem svjedoka Miljavca i Ćesića-Rojsa

ZAGREB, 16. rujna - Suđenje umirovljenim generalima Vladimiru Zagorcu (39) i Matku Kakarigiju (62), te Jurju Vojkoviću (63), Antunu Šporeru (64) i Leu Kuretu (61) u Županijskom sudu u Zagrebu počelo je u ponedjeljak djelomičnom obustavom postupka.

Petoricu optuženika tereti se da su zloporabom položaja i ovlasti oštetili Ministarstvo obrane za oko 16 milijuna kuna.

No, prije početka suđenja, Kakarigijeva odvjetnica Vesna Alaburić predložila je obustavu postupka za dvije točke optužnice jer je u međuvremenu uslijedila apsolutna zastara tih kaznenih djela, što je predsjednik vijeća sudac Dražen Tripalo djelomično prihvatio. »Financijski teret krivnje« smanjen je na 12 milijuna kuna.

Nakon što je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivica Ovčar pročitao optužnicu, svi su se izjasnili da se ne smatraju krivim.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. studenoga kad počinje saslušanje svjedoka među kojima su i Pavao Miljavac, te Ljubo Ćesić-Rojs.

Sudac Tripalo odbio je prijedlog odvjetnika Željka Gulišije, branitelja petooptuženog Kureta, da se razdvoji postupak za Kakarigija i Kureta koji žive u Supetru, odnosno Splitu. Gulišija je predlagao razdvajanje »radi veće učinkovitosti postupka« jer su svi svjedoci iz Splita.

Zagorac je u Ministarstvu obrane u vrijeme optuženja bio ministrov pomoćnik za opremanje i nabavu, a Kakarigi načelnik Uprave za graditeljstvo. Trećeoptuženi Vojković bio je Kakarigijev pomoćnik, Šporer potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine, a Kuret pomoćnik direktora splitskog ACI-ja. Zagorca, Kakarigija i Vojkovića tereti se za zloporabu položaja i ovlasti. Uz to, Kakarigi je optužen za zloporabe u gospodarskom poslovanju i nesavjestan rad u službi. Šporera i Kureta tereti se da su tu trojicu poticali na kaznena djela.

Prema optužnici, nezakonito su novcem MORH-a u iznosu od 1,1 milijun kuna obnovili Šporerovu vikendicu u Novigradu. Kakarigija se tereti da je nezakonitim postupanjem u gradnji 62 stana oštetio Ministarstvo obrane za oko 15 milijuna kuna. Ali, nakon zahtjeva njegove odvjetnice Alaburić za obustavu postupka zbog apsolutne zastare za jednu točku optužnice (moguća kazna za to djelo je tri godine, a od počinjenja je prošlo šest) - u kojoj se Kakarigija teretilo za nezakonitu kupnju 12 stanova u Jastrebarskom vrijednih 3,8 milijuna kuna - smanjena je i ukupna šteta. Ugovor je potpisao s poduzećem Vinkuran, a stanovi nikad nisu izgrađeni. To kazneno djelo počinio je u razdoblju od ožujka 1995. do travnja 1996. Optužnica je pak podignuta 11. travnja 2001. godine. Zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Ivica Ovčar iznio je niz dokazanih prijedloga o saslušanju svjedoka, čemu se obrana nije usprotivila. Šporerova vikendica oštećena je u vrijeme agresije na Novigrad i sukoba tijekom oslobađanja mjesta. Šporer je podnio zahtjev za obnovu Upravi za pravne poslove HV-a, a Zagorac, Kakarigi i Vojković omogućili su to svojim potpisima iako MORH nije nadoknađivao takve štete. Kakarigija se tereti i za spornu kupnju 62 stana u Cerni, Jastrebarskom i zagrebačkom naselju Borovju od rujna 1995. do travnja 1997. za ratne vojne invalide i obitelji poginulih branitelja. Prema optužnici, u tim poslovima postupao je protivno Posebnim pravilima o građenju i pažnji dobrog privrednika. Primjerice, pri ovjeri i plaćanju ispostavljenih računa propustio ih je usporediti s uistinu izvedenim radovima.

Treći ugovor, vrijedan 11 i pol milijuna kuna, Kakarigi je sklopio s Metalka trgovinom, čime je MORH kupio 35 stanova u Borovju u Zagrebu. No, prije toga nije provjerio ima li ta tvrtka preduvjete za ispunjenje obveza. Radovi nisu obavljeni, a računi su isplaćeni bez provjere. Zagorac, inženjer prometa koji radi u Austriji kao menadžer primajući plaću od 3000 eura i Kakarigi koji živi u Supetru, general-bojnici su u mirovini. Prvi ima 13, a drugi šest odličja iz Domovinskog rata. Vojković je brigadir, a Šporer i Kuret nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Jasminka Ivančić