Jutarnji list: 18. 09. 2002.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Carla Del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog suda, za Jutarnji list:

Zagreb ne zna protiv koga dižem optužnice

Naše su istrage tajne, nikada ne iznosimo u javnost ono što nije dopušteno našim proceduralnim pravilima. Ono što čitate o našim istragama samo su tračevi

Razgovarao: Augustin Palokaj

· U najvažnijem procesu dosad na ovom tribunalu, suđenju Slobodanu Miloševiću, završili ste tek prvi dio izvođenja dokaza protiv njega, onih koji se tiču zločina na Kosovu. Bilo je raznih komentara, neki misle da ste s pravne strane dobro obavili posao, ali postoje i mišljenja da je Milošević uspio izokrenuti proces u svoje političke svrhe. Kakav je vaš dojam o dosadašnjem tijeku suđenja Miloševiću, smatrate li da ste uspjeli dokazati njegovu krivnju za kosovski dio optužnice?

- Najprije moram naglasiti da sam zadovoljna time što je dio iznošenja dokaza o Kosovu na procesu protiv Miloševića okončan. U dosadašnjem smo dijelu suđenja, prema našim procjenama, uspjeli iznijeti gotovo sve važne dokaze, ili bolje rečeno najvažnije.

Produljenje roka

Imat ćemo, međutim, još nekoliko svjedoka koji bi o događajima na Kosovu mogli svjedočiti u sudnici u nastavku suđenja za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, jer nam je to i odobrilo Sudsko vijeće. Znači, kosovski dio formalno je okončan, ali ćemo moći čuti još dokaza o tim slučajevima. Sve u svemu, ako uzmemo u obzir vremenska ograničenja koja nam je nametnulo Sudsko vijeće, ograničenje broja svjedoka te proceduralne probleme koji su nam se pojavljivali tijekom suđenja, mogu reći da sam zadovoljna onim što smo postignuli.

· Tužitelj Geoffrey Nice, koji vodi najveći dio dokaznog postupka protiv Miloševića, na zadnjem je zasjedanju upozorio da niste zadovoljni suradnjom Beograda, pogotovo u procesu dokaznog postupka protiv Miloševića. Mislite li da će oni biti spremniji surađivati u nastavku suđenja, kad budete iznosili dokaze za zločine u Hrvatskoj i BiH?

- Istina je da uvijek imamo poteškoća i problema u suradnji s Beogradom, i to ne samo u vezi sa suđenjem Slobodanu Miloševiću nego i u istragama o drugim slučajevima. Nažalost, uvijek nam se pojavljuju prepreke u kontaktima s Beogradom i suradnja ne ide dobro. Ne mogu ja tu puno reći, mi pokušavamo dobiti punu suradnju i nadam se da ćemo je do kraja ove godine uspostaviti te da nećemo morati uvijek, kad god se sastajemo s predstavnicima Beograda, govoriti o preprekama i problemima u suradnji. Nadam se da će oni shvatiti da su dužni dati ono što mi od njih tražimo preko našeg ureda.

· Sljedeći tjedan počet će iznošenje dokaza protiv Miloševića za zločine u Hrvatskoj i BiH. I tu vam je Sudsko vijeće ograničilo vrijeme na oko osam mjeseci ijoš više limitiralo broj svjedoka. Hoće ti vam to biti dovoljno s obzirom na količinu materijala i kompleksnost zločina sadržanih u optužnici za Hrvatsku i BiH?

- S obzirom na iskustvo koje imamo s kosovskog dijela suđenja, za koji smo zadnji rok imali u srpnju a produljen nam je za jedan mjesec, računamo da ćemo i za Hrvatsku i BiH, ako zatrebamo, dobiti produljenje roka za mjesec ili nešto više. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da dokaze imamo spremne na vrijeme, no to ne ovisi uvijek samo o nama.

Spekulacije i tračevi

· U hrvatskim se medijima pojavilo nekoliko imena osoba protiv kojih navodno pripremate optužnice. Znamo da nećete odgovoriti na pitanje o imenima, ali možete li reći općenito hoće li slijediti nove optužnice za pojedince iz Hrvatske?

- To su samo spekulacije jer mi nikada ne govorimo javno o tome. Naše su istrage tajne, nikada ne iznosimo u javnost ono što nije dopušteno našim proceduralnim pravilima. Ono što čitate o našim istragama, samo su tračevi.

· Možda vi informacije o tome dajete predstavnicima hrvatske vlasti pa procuri od njih ili nekim drugim kanalima?

- Ne, ne. Ne objelodanjujem nikome informacije o tome protiv koga ću podizati optužnicu. To činim samo kad vlastima predajem nalog za uhićenje i tražim uhićenje optuženih. Naša procedura nalaže da, kad utvrdimo da imamo dovoljno dokaza, pripremimo podizanje otpužnice i potom tražim od sudaca da je potvrde. Nakon toga se odlučuje i o izdavanju naloga za uhićenje. Tek nakon završetka te procedure sud nam dopušta da stupimo u kontakt s predstavnicima vlade.

Jedinini problem – Gotovina

· Rekli ste da niste zadovoljni suradnjom s Beogradom. Što je sa suradnjom hrvatske vlade. Njezini su predstavnici nekoliko puta rekli, tijekom razgovora u NATO-u i EU, da su predali više od 97 posto materijala i dokumenata koje ste vi tražili. Jeste li time zadovoljni?

- Istina je da sa Zagrebom imamo puno bolju suradnju. Izuzetno sam zadovoljna suradnjom Zagreba, pogotovo što se tiče dobivanja dokumenata, dosjea, pa čak i svjedoka. Jedini preostali problem u našim odnosima je uhićenje optuženih, a posebice Ante Gotovine. Nalog za njegovo uhićenje star je već dvije godine. To je jedini preostali problem u našim odnosima sa Zagrebom.