Novi list: 18. 09. 2002.

VLADA REAGIRALA NA POSLJEDNJA NAGAĐANJA O NOVIM HAAŠKIM OPTUŽNICAMA PROTIV HRVATSKIH GRAĐANA

Račan ne demantira da stižu nove optužnice

Goran Granić: »Za očekivati je nove optužnice«. Hartmann: To su nagađanja

ZAGREB – Predsjednik Vlade Ivica Račan jučer nije potvrdio, ali ni demantirao da je Haaški sud optužio umirovljenoga generala Janka Bobetka, što je u posljednjem broju objavio tjednik Nacional. »Ne mogu to ni potvrditi niti demantirati. Za takvu informaciju ne znam. Ako nešto saznam, saznat ćete i vi«, rekao je Račan odgovarajući na pitanje novinara.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić izjavio je da tužiteljstvo Haaškoga suda »još od proljeća vodi istrage« i dodao kako »treba očekivati da će one rezultirati podizanjem novih optužnica«.

Granić, međutim, nije želio govoriti o imenima eventualno optuženih. Dodao je samo da će vlada objaviti novosti – kada ih bude.

Glasnogovornica Haškoga suda Florence Hartmann Nacionalovu je vijest, prema kojoj svakoga dana treba stići i zahtjev za Bobetkovim izručenjem Haagu, jučer nazvala »nagađanjem«. »Trenutačno nema nikakvih novih optužnica koje se tiču Hrvatske«, rekla je Hartmann Hini.

Nacional je jučer, pozivajući se na izvor blizak Vladi, objavio da je »haška optužnica protiv generala Janka Bobetka potpisana, a o tome je obaviještena i vlada RH«. Također je naveo da uz optužnicu ovaj tjedan stiže i nalog za Bobetkovo izručenje Haagu.

Nagađanja o tome da će Bobetko biti optužen nisu ništa nova. Nacional, a i naš list, o tome su već pisali. Pretpostavlja se da će umirovljeni general biti optužen za ratne zločine počinjene 1993. u oslobađanju Medačkog džepa. Mediji su spekulirali da će Haag za isti zločin optužiti i Mirka Norca, a možda i Davorina Domazeta.

Boris PAVELIĆ

HDZ protiv optužnica po zapovjednoj odgovornosti

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je u utorak spekulacije da je umirovljeni general Janko Bobetko ratni zločinac, zatraživši od Vlade da spriječi izručenja po zapovjednoj odgovornosti. Kako je rekao, Bobetko je legenda Domovinskog rata, koja je vodila sve oslobodilačke operacije do 1995. godine i jedan je od rijetkih antifašista iz Drugog svjetskog rata koji se protiv fašizma borio i u Domovinskom ratu.

»HDZ ustraje na suradnji s Haškim sudom, jer smatra da svi koji su individualno odgovorni za ratne zločine za njih trebaju odgovarati«, kazao je Sanader na konferenciji za novinare, odbacivši optužnice koje se temelje samo na zapovjednoj odgovornosti. Po njegovim riječima, odgovornost samo zato što je netko bio na kraju zapovjednog lanca predstavlja politizaciju Haškog suda, i po tome bi se moglo optužiti sve političare. Stoga je HDZ zatražio izmjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom, tako da hrvatski sudovi prije izručenja ispitaju utemeljenost optužbi. Na pitanje o mogućim Pašalićevim »spavačima« u HDZ-u, Sanader je odgovorio kako ne vjeruje u te priče i kako misli da su se oni koji su bili s Pašalićem pokazali puno mudrijima od njega.

D. R.

Bobetko: »Ne idem!«

»Sigurno ne idem. Osam godina, na prvoj crti, ratovao sam za ovu zemlju, i u njoj moram i ostati« – to nam je jučer kazao general Bobetko.

»Upravo sam ručao i popio čašu vina. Unatoč svim teškoćama i boležljivosti, toga se lijeka još nisam odrekao. A to može biti i sav komentar na pisanja po novinama, koja sam sva pažljivo pročitao«, kazao je još bivši zapovjednik Hrvatske vojske, kojemu je glas – čuje se to i preko telefona – osjetno starački oslabio.