Vjesnik: 18. 09. 2002.

Slučaj Lora: Moguće izuzeće suca Lozine, zbog zadržavanja dokumentacije

Ministrica pravosuđa zatražila od predsjednika splitskog suda da ispita je li Lozina postupio nezakonito s dokumentacijom pribavljenom iz Beograda, kad je nije uložio u spis i poslao strankama

ZAGREB, 17. rujna - Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović zatražila je uz utorak od predsjednika splitskoga Županijskog suda Igora Benzona da ispita je li sudac Slavko Lozina nezakonito postupio s podnescima u suđenju osumnjičenima za ratni zločin u Lori i treba li zbog toga sucu Lozini oduzeti taj slučaj.

U priopćenju kabineta ministrice navodi se da je Županijsko državno odvjetništvo u utorak obavijestilo Ministarstvo pravosuđa da je pri uvidu u kazneni spis o suđenju osumnjičenima za ratni zločin u Lori utvrđeno da nema dokumentacije pribavljene putem međunarodne pravne pomoći iz Beograda, koju je još 8. srpnja Ministarstvo pravosuđa dostavilo tom sudu.

Među tim dokumentima je i zapisnik o saslušanju vještaka dr. Dušana Dunjića, sastavljen u Prvom općinskom sudu u Beogradu u svibnju ove godine, s njegovim liječničkim nalazima za 15 bivših zatočenika u Lori, poimence navedenih u zapisniku, te fotodokumentacija.

Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika ministricu je obavijestio da je još 16. srpnja primijetio da se ta dokumentacija ne nalazi u spisu. Na njegov upit nakon dva dana dokumentacija je pronađena u ormaru u sudnici suca Slavka Lozine. Zamjenik državnog odvjetnika suca Lozinu je također upozorio da tu dokumentaciju mora dostaviti i strankama u postupku.

U priopćenju se iznosi mišljenje Ministarstva da je Lozina, osim što nije priložio tu dokumentaciju u spis, sasvim nepotrebno oduljio s predajom dokumentacije strankama. To, naime, nije učinio na ročištu 19. srpnja, nego tek na ročištu tri dana poslije, 22 srpnja.

Ministrica u dopisu predsjedniku Suda Igoru Benzonu podsjeća da ga je već u početku srpnja upozorila da je Lozina tek 6. lipnja zatražio od Ministarstva međunarodnu pravnu pomoć za dostavu poziva svjedocima iz SRJ u »slučaju Lora« za ročišta zakazana sredinom toga mjeseca. Bilo je to prekasno za pripremu sigurnog dolaska svjedoka u lipnju, pa će oni biti saslušani tek na ročištima zakazanim za ovaj mjesec, koja počinju 19. rujna.

Ministrica od Benzona traži da ispita sve te navode i utvrdi jesu li povrijeđene odredbe Sudskog poslovnika o postupanju s podnescima. Također od njega traži da utvrdi jesu li se stekli uvjeti da se sudac Lozina zbog nezakonita postupka po odredbama toga poslovnika izuzme sa suđenja za ratni zločin u Lori. (Hina)