Vjesnik: 18. 09. 2002.

Haag: Istrage su u toku, ali o optužnicama ni riječi

Kad je riječ o nagađanjima u hrvatskim medijima i spominjanju umirovljenog generala Janka Bobetka, u Haagu podsjećaju da se informacije o optuženima pojavljuju u ciklusima, ali da izvor podataka nije ni Haag niti odgovorni u hrvatskoj vladi / Kad se optužnica za zločine na tlu Hrvatske napiše i kad je potvrde suci, s njome se upoznaje i Vlada, upozoravaju na uobičajenu praksu u uredu za odnose s javnošću Tribunala

BRUXELLES, 17. rujna (Od Vjesnikove dopisnice) - Za razliku od dobro obaviještenih izvora u Hrvatskoj, još bolje obaviješteni izvori u Haagu odbijaju govoriti o novim optužnicama i optuženicima za ratne zločine. »Sve su to medijska nagađanja«, kloniran je i očekivan odgovor iz ureda za odnose s javnošću tužiteljstva Haaškog suda. Isti je odgovor dala i osoba koja najbolje zna sadržaj optužnica i imena u njima, glavna tužiteljica Carla del Ponte.

»Spekulacije«, nagađanja, riječ je koju će upotrijebiti i haaško i svako drugo tužiteljstvo na svijetu kad se netko raspituje o imenima u istragama koje još traju i osobama na budućim optužnicama. Haag, istina, nikad nije krio da su »istrage u toku«, uključujući i istrage o odgovornosti tadašnjih najviših hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika za val nasilja nastao nakon uspješnih operacija Hrvatske vojske, posebno »Oluje«, koje Haag nikad nije ni osporio.

U ponedjeljak je, primjerice, zamjenik tužiteljice Graham Blewitt (kojeg novinari vole jer je pričljiviji od ostalih »sfingi« u uredu) spomenuo da se istražuje odgovornost kandidata za predsjednika Srbije Vojislava Šešelja.

Istraga ne znači optužnicu, ali imena navedena u optužnicama ukazuju kojim se osobama haaški istražitelji bave i o kome tužiteljstvo razmišlja. Miloševićeva optužnica spominje osobe u »zajedničkom kriminalnom pothvatu«. Sve hrvatske optužnice sadrže imena ljudi uključenih u lanac odlučivanja o akcijama.

Tužiteljstvu trebaju kvalitetni dokazi i procjena je li stupanj odgovornosti neke osobe dovoljno visok da se Haagu njome isplati baviti i da se opravda uložen trud istražitelja.

Iz Suda, nadalje, nikad nisu propustili podsjetiti da je kazneni sud ponajprije zainteresiran za »najveće ribe« . Manji igrači - stražari-sadisti, ubojice-pljačkaši, čak i lokalni gospodari rata - prošli su istražnim uredima i haaškim sudnicama u prvim godinama rada i utrli put suđenju najodgovornijima. Mali su vodili velikima. Realizatori su prvi korak pravde do nalogodavaca iz »zajedničkih kriminalnih pothvata«.

Glavni je proces trenutno suđenje Miloševiću, a uskoro će slijediti isto tako značajno suđenje vodstvu bosanskih Srba. Politički vrh bosanskih Hrvata predvođen Dariom Kordićem zavrijedio je prvostupanjsku presudu i sada čeka konačan rasplet.

Kad je riječ o nagađanjima u hrvatskim medijima i spominjanju umirovljenog generala Janka Bobetka, u Haagu podsjećaju da se informacije o optuženima pojavljuju u ciklusima, ali da izvor podataka nije ni Haag niti odgovorni u hrvatskoj vladi. Kad se optužnica za zločine na tlu Hrvatske napiše i kad je potvrde suci, s njome se upoznaje i hrvatska vlada, upozoravaju na uobičajenu praksu u uredu za odnose s javnošću Tribunala.

Dakle, službena reakcija - osim »sve su to nagađanja« - iz Haaga se ne može očekivati: službene će reakcije i komentari uslijediti tek kad se optužnice objave.

Tužiteljstvo se bavi vrhovima odlučivanja, a hoće li istragu okruniti optužnicom, ovisi o kvaliteti prikupljenog dokaznog materijala. Do optužnica ne vodi argument »to svi znaju« nego samo pouzdani i više puta provjereni dokazi.

Spisateljske aktivnosti kao pomoć Haagu

Kad je riječ o sad aktualnom »optuženiku« generalu Janku Bobetku, on je svojom spisateljskom hiperaktivnošću i te kako olakšao posao istražiteljima, pedantno im serviravši sve činjenice relevantne za istražni proces. Ukratko, postoji li optužnica protiv nekadašnjeg vojnog zapovjednika, on ju je sam dobrim dijelom podupro sa svojih šeststotinjak stranica knjige dokumentiranih memoara.

Intenzivna spisateljska aktivnost je, sudeći prema obrazloženjima Tužiteljstva uoči nastavka suđenja Miloševiću, također dobrodošao dokazni materijal, ne samo protiv nekadašnjeg srbijanskog lidera nego i osoba iz njegova najužeg kruga, uključujući autore knjiga poput Veljka Kadijevića ili Borisava Jovića.

Lada Stipić-Niseteo