Novi list: 18. 09. 2002.

RAŠČIŠĆAVANJE »ŠEĆERNE AFERE« JOŠ SE NE NAZIRE

Istražitelji Ureda EU za prijevare stižu u Hrvatsku

ZAGREB – Iako se najavljivalo da bi do kraja ovog mjeseca trebale biti poznate posljedice takozvane »šećerne afere«, rješavanje tog problema moglo bi se poprilično otegnuti. Naime, nakon dvodnevnih razgovora predstavnika Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede, Hrvatsku bi trebali posjetiti i istražitelji Ureda Europske unije za borbu protiv prijevara te predstavnici carina, kazao nam je jučer Miroslav Božić, voditelj pregovora s predstavnicima EU. Poziv da dođu je stalno otvoren, kazao nam je Božić uz napomenu da je cijeli postupak usporio slučaj s Grčkom.

Na pitanje je li moguće da se u EU razmišlja o tromjesječnoj suspenziji povlaštenog režima trgovnja šećerom, kazao je da se načelno raspravljalo i o tim pitanjima, ali da za donošenje odluka poput suspenzije postoji procedura točno propisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Predstavnici Europske komisije na sastancima u ponedjeljak i utorak obavijestili su, pak, hrvatske pregovarače o namjeri da ukinu izvozne subvencije pri izvozu šećera europskih proizvođača u Hrvatsku, jer EK sumnja da se dio tog šećera švercom vraća u EU. Prema Božićevim riječima ta mjera se tek razmatra i s njome bi se morale suglasiti sve članice EU. No, predstavnici EK su zatražili pomoć hrvatske carine u slučaju da se donese takva odluka.

– Zatraženo je da se u Hrvatsku, donese li se odluka o ukidanju izvoznih subvencija, ne propušta šećer čiji je izvoz subvencioniran, kazao je Božić.

M. KLANAC

Kaznene prijave

Osječko-baranjska Policijska uprava podnijela je jučer Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv dviju osoba iz IPK Tvornice šećera »Osijek«, s dokumentacijom o dosadašnjoj istrazi u tzv. šećernoj aferi. Neslužbeno se doznaje da se to odnosi na Miroslava Kosa, direktora šećerane, i Dragutina Mance, člana Uprave.