Slobodna Dalmacija: 18. 09. 2002.

DVIJE NAJJAČE STRANKE VLADAJUĆE KOALICIJE NI BLIZU DOGOVORA O GORUĆEM PITANJU

SDP i HSS potpuno se razišli oko novog izbornog modela

ZAGREB - SDP i HSS, dva glavna koalicijska partnera bez čijeg je pristanka u Saboru nemoguće donijeti bilo kakav značajniji akt, ne slažu se gotovo niti oko jednog elementa budućega izbornog modela. U neslužbenom razgovoru s visokim dužnosnicima obiju stranaka pokazalo se da SDP predlaže izborni zakon temeljen na proporcionalnom sustavu u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici, s poluotvorenim stranačkim listama, pragom od 5 posto i bez posebne liste za manjine i dijasporu, a HSS za mješoviti model u kojemu bi se polovina zastupnika birala po proporcionalnom, a polovina po većinskom dvokružnom sustavu.

HSS se protivi i smanjivanju broja zastupnika i "otvaranju" stranačke liste, a čvrsto stoji i na stajalištu da dijaspora u Sabora mora imati svoje predstavnike, i to najvjerojatnije tri. Razlozi leže u nastojanju da se ožive zamrle veze s iseljeništvom, posebno onim iz prekooceanskim zemljama koje je u Hrvatsku spremno i ulagati.

Jaz koji je otvoren na sjednici petorke u ponedjeljak ipak će se pokušati, potvrdila su nam oba sugovornika, premostiti u nastupajućim pregovorima, za koje i jedna i druga strana ima i rezervnu varijantu. U krugovima bliskima HSS-u tvrde da će doista teško odustati od mješovitog modela, ali da mogu razgovarati o poluotvorenim listama, pa i smanjenju broju zastupnika s 150 na 120.

Svjestan da bi jedna izborna jedinica mogla izazvati otpore među manjim strankama, SDP će partnerima ponuditi i drugu varijantu proporcionalnog modela, i to onu u pet izbornih jedinica.

- To je model koji bi koalicija u ovome trenutku mogla prihvatiti kao kompromisno rješenje, koje će nakon izbora ponuditi kvalitetnu postizbornu programsku koaliciju, a ne koaliciju stolica ili fotelja kakvu smo, na žalost, imali do sada - priznao nam je jedan visoki dužnosnik SDP-a, otkrivajući da je njegova stranka spremna razgovarati i o trećem rješenju: kombiniranom modelu u kojemu bi u parlamentu od 120 zastupnika njih 100 bilo birano proporcionalnim, a 20-ak većinskim sustavom u dva kruga, kako bi i tzv. male i regionalne stranke mogle ući u Sabor.

Zanimljivo je da i u SDP-u i u HSS-u jedni druge optužuju da rade zakon koji zadovoljava partikularne stranačke interese. Socijaldemokrati tako smatraju da HSS inzistira na mješovitom modelu kako bi se što više udaljio od "zagrljalja" SDP-a, dok seljaci svojim partnerima zamjeraju zalaganje za isti izborni sustav kao i HDZ, u jednoj izbornoj jedinici, kojim navodno žele pomesti male stranke.

Puno veće slaganje ne vlada ni među ostalim strankama petorke: HNS se zalaže za proporcionalni model u jednoj izbornoj jedinici, LS za šest do osam izbornih jedinica, a Libra za mješoviti sustav. A ustavni rok o donošenju izbornog zakona najmanje godinu dana prije redovitih parlamentarnih izbora, koji istječe početkom iduće godine, više uopće nije toliko daleko...

Marina K.SABOLIĆ