Slobodna Dalmacija: 18. 09. 2002.

NAKON NAJAVE PREMIJERA IVICE RAČANA O PRIVATIZACIJI NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI

Berlusconi i Murdoch bi kupili Treći program HTV-a

Interes za kupnju Trećeg programa HTV-a do sada su iskazivali svjetski medijski moguli poput Silvija Berlusconnija i Ruperta Murdocha, kao i korporacije RTL i CME u čijem je vlasništvu slovenska televizija POP TV. Iako dosad nije službeno potvrđeno, interes za u ulazak televizijski biznis pokazala je i najveća domaća medijska korporacija Europapress Holding

ZAGREB - Sedam mjeseci nakon što je probijen zakonski rok kojim je predviđena prodaja Trećeg programa HTV-a, premijer Račan konačno se o ovom pitanju oglasio u ponedjeljak kazavši kako će se "prodaja izvesti što je moguće prije, možda do Nove godine". Interes za kupnju Trećeg programa HTV-a do sada su iskazali svjetski medijski moguli kao što su Silvio Berlusconi i Rupert Murdoch. Nije poznato je li Tonino Picula prigodom nedavnog susreta s Berlousconijem razgovarao o ovoj temi, ali se zato zna da se premijer Račan pri zadnjem boravku u SAD-u susreo s Rupertom Murdochom. Osim spomenute dvojice, frekvencija na kojoj se trenutačno emitira Treći program HTV-a interesantna je i svjetskim medijskim koroporacijama poput njemačkog RTL-a i američkog CME-a u čijem je vlasništvu i slovenska televizija POP TV. Iako nikad nije i službeno potvrđeno, u javnosti se često kao budući koncesionar spominjala i domaća medijska grupacija Europapress Holding.

Osim privatizacije treće mreže, premijer Račan izjavio je i kako je vladajuća koalicija nezadovoljna procesom pretvaranja HRT-a u javni medij, pa stoga podržavaju razdvajanje Televizije i Radija na dvije posebne tvrtke, a što bi trebalo biti izvršeno do 1. siječnja iduće godine. Zakon je predviđao da se razdvajanje HRT-a izvrši do 1. srpnja ove godine, no budući da ni taj rok nije poštovan, u posljednje se vrijeme kao mogućnost spominjalo i zadržavanje nekih zajedničkih službi HTV-a i HR-a, budući da bi potpuno razdvajanje HRT-a bilo preskupo i nefunkcionalno rješenje. No, sudeći prema Račanovoj izjavi, vlast će ipak inzistirati na potpunom razdvajanju HRT-a, što znači da će sva zajednička imovina i sredstva biti podijeljena između HTV-a i HR-a. Revizorska kuća "Zagreb" upravo na Prisavlju radi diobenu bilancu, a taj bi posao, prema najavama, trebao biti završen do 1. studenoga ove godine.

Ono, međutim, što je pomalo nejasno, jest najava kako će nakon razdvajanja HRT-a biti proveden postupak za izbor novog vodstva Radija i Televizije. Naime, u postojećem Zakonu o HRT-u, nigdje ne stoji odredba koja predviđa izbor novih glavnih urednika HTV-a i HR-a. No, iz dobro upućenih i visokopozicioniranih izvora doznali smo kako će se, najvjerojatnije, već 1. siječnja HRT razdvojiti na dva javna poduzeća, nakon čega će biti imenovana privremena upravna i programska vijeća koja će, pak, imenovati v.d. ravnatelje Radija i Televizije. Novi će ravnatelji potom predložiti svoje kandidate za glavne urednike HTV-a i HR-a. Jasna Ulaga-Valić, aktualna glavna urednica HTV-a, kazala nam je kako je točno da se iz izjave premijera Račana može krivo zaključiti da nakon razdvajanja HRT-a treba imenovati i nova programska vodstva HR-a i HTV-a.

- No, i HR i HTV imaju glavne urednike, tako da buduća podjela HRT-a ne bi trebala utjecati na njihov četverogodišnji mandat. Osim ako se ne pokaže politička volja za smjenom sadašnjih urednika — kazala je Jasna Ulaga-Valić.

P.PEPIĆ