Glas Slavonije: 18. 09. 2002.

HAAŠKA OPTUŽNICA I GENERALU BOBETKU:

Bobetko: Živ ne idem u Haag

ZAGREB - Sve je izvjesnije da je hrvatskoj Vladi uručena još jedna haaška optužnica. Ovaj put riječ je o generalu Janku Bobetku, a kako se govori u pravosudnim krugovima, njega se tereti za događanja u akciji "Medački džep". Nakon što se general Ademi našao u Haagu, stvari su se počele odmotavati u pravcu generala Bobetka, koji je osmislio tu akciju, te nekih sudionika u toj akciji (generala Mladena Markača, Željka Sačića i Mirka Norca). Haaški su istražitelji već obavili obavijesne razgovore sa Sačićem i Markačem, a tijekom kolovoza zatražili su i razgovor s generalom Jankom Bobetkom. Međutim, njihov je susret trajao vrlo kratko, jer je general navodno izjavio kako nema što reći. Iz krugova bliskih generalu saznali smo da je rekao kako on "živ neće u Haag".

- Sigurno ne idem. Osam godina, na prvoj crti, ratovao sam za ovu zemlju, i u njoj moram i ostati - to nam je jučer kazao general Bobetko.

- Upravo sam ručao i popio čašu vina. Unatoč svim teškoćama i boležljivosti, toga se lijeka još nisam odrekao. A to može biti i sav komentar na pisanja po novinama, koja sam sva pažljivo pročitao, dodao je bivši zapovjednik Hrvatske vojske, kojemu je glas - čuje se to i preko telefona - osjetno starački oslabio.

Inače, u hrvatskim se vojnim i političkim krugovima postavlja pitanje je li general Bobetko jedina krupna riba koju će Haag tražiti ili će biti još haaških optužnica vezano uz akcije "Bljesak" i "Oluja".

(V.KLJAJIĆ/B.PAVELIĆ)