Vjesnik: 18. 09. 2002.

Bobetkova optužnica slijedi poglavlja knjige »Sve moje bitke«?

»Vjesnik« je u utorak iz pouzdanog izvora u Vladi doznao trenutno stanje u vezi s optužnicom protiv stožernog generala u mirovini / Odmah nakon objave knjige Bobetka su upozorili na moguće posljedice / Prva od tih posljedica je i korištenje »Bitaka« u suđenju protiv generala Blaškića

ZAGREB, 17. rujna - Informacija - nazvana spekulacijom - o ispisanoj optužnici protiv generala u mirovini Janka Bobetka u utorak je tražila potvrdu na pogrešnim mjestima. Službena tijela i haaškoga tužiteljstva i hrvatske vlasti, uključivši Vladu i njen Ured za odnose s Haaškim sudom, još ne mogu službeno potvrditi: »Da, optužnica je napisana«.

Prije javne objave, tekst optužnice istodobno moraju dobiti optuženi Bobetko i njegovi odvjetnici, kao i hrvatska vlada posredovanjem Ureda za odnose s Haagom. Ured pak neotvorenu omotnicu šalje iz Mesničke ulice na Markov trg.

Kako sve to još nije obavljeno, logično je da haaška glasnogovornica Florance Hartmann neutralno odgovara na upite hrvatskih novinara što je istina o Bobetkovoj optužnici. Upiti iz hrvatskih redakcija pokazuju da procedura nije gotova i ona nije osoba koja bi išta mogla službeno reći. Prije službenih tijela Suda i državnih tijela u Zagrebu.

No, kako i najstrože procedure imaju svoja slaba mjesta, Vjesnik je u utorak iz pouzdanog izvora u Vladi doznao trenutno stanje u vezi s optužnicom protiv stožernog generala u mirovini.

Dokument je napisan. Sad se dovršava tužiteljski posao na izradi službene verzije tužbe. Signal o optužnici je poslan prema Hrvatskoj (uobičajeni redoslijed komunikacije). Problem je samo u tome što se ne zna točno datum objave njena sadržaja. To može biti već za koji dan, ali do objave može proći i nekoliko tjedana.

Iz dostupnih, ali šturih informacija ipak se može nazrijeti da bi optužnica mogla stići uskoro i da će njene točke uglavnom slijediti poglavlja knjige »Sve moje bitke«, koju je Janko Bobetko napisao i objavio u listopadu 1996. godine u vlastitoj nakladi.

U brojnim intervjuima u povodu promocije knjige, Bobetko je na sav glas govorio o svojim ratnim zaslugama. Temeljito je objasnio okolnosti u kojima ga Franjo Tuđman 10. travnja 1992. godine imenuje zapovjednikom južnog bojišta (Dubrovnik). Naznačava svoju vodeću ulogu u operacijama »Čagalj« (čišćenje hercegovačkog zaleđa južne Dalmacije), »Tigar« (oslobađanje Dubrovnika), »Maslenica«, »Medački džep«, te strateške postavke »Bljeska« i »Oluje«. I u knjizi i u novinama je objasnio ratne uloge Slobodana Praljka, Ante Gotovine, Ante Rose i Miljenka Crnjca.

Da bi potkrijepio svoje ratne poteze, navodi 12. travnja i vlastitu zapovijed da se 4. bojna IV. brigade HV-a, bez hrvatskih vojnih obilježja, uputi u Čitluk. Četiri dana kasnije potpisuje sastav i osniva tzv. istureno zapovjedno mjesto (IZM) Grude u sastavu HVO-a. Time je počeo svoj posao na ustroju oružanih snaga u Hercegovini, što kasnije opravdava neizbježnošću da bi se obranilo zaleđe Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova tamo gdje je to bila ratna i vojnička nužnost - baš na teritoriju druge države. U svibnju 1992. godine pod zapovjedništvom Janka Bobetka osnovano je i IZM Srednja Bosna, sa središtem u Gornjem Vakufu. Širina njegova vojničkog djelovanja i te i kasnijih ratnih godina obuhvaća i suradnju s Mirkom Norcem, Mladenom Markačem i drugim zapovjednicima, čije uvrštavanje u knjigu nikoga od njih nije posebno usrećilo.

Odmah nakon objave knjige »Sve moje bitke« Bobetka su javno, vojnički i politički, upozorili na moguće posljedice objavljenih uspomena, potkrijepljenih i preslikama zapovjedi, odluka, vojnih karata i drugih dokumenata s naznakom vojne tajne. Prva od tih posljedica je i korištenje »Bitaka« u suđenju protiv generala Blaškića.

U jednom novinskom razgovoru 1999. godine Bobetko je to protumačio kao dokaz »da je Haaški sud u postao političko, a ne sudbeno tijelo«. Godinu dana kasnije je rekao: »Moja knjiga nikoga neće odvesti u Haag«. Kako se sad čini, u Haag bi mogao i sam autor, 83-godišnji stožerni general u mirovini.

Vlado Rajić