Novi list: 19. 09. 2002.

NA MARKOVOM TRGU PROSVJEDOVALI RADNICI HPT-a

Vehar: Vlada želi Nijemcima prodati radničke dionice

ZAGREB – Osim nekolicine preostalih neraspoređenih policajaca, jučer su na Markovom trgu prosvjedovali i sindikalisti Republičkog sindikata radnika HPT-a predvođeni Jadrankom Veharom. Sa sobom su pred Sabor donijeli i »Žmikića«, krpenu lutku koja predstavlja »ižmikane« radnike HP-a i HT-a jer ih, tvrdi Vehar, Vlada i većinski vlasnik HT-a, Deutsche Telekom, žele do kraja »iscijediti«. Vlada RH namjerava bivše i sadašnje radnike HP-a, te bivše radnike HT-a koji polažu pravo na povoljniju kupnju sedam posto dionica HT-a, zakinuti za te dionice, rekao je Vehar. Iako je odluka o povoljnijoj kupnji donesena 1998. godine, sad se pronalaze načini kako svim radnicima, osim onima koji trenutno rade u HT-u, uskratiti povlaštenu kupnju. Tako će HT-ovci koji, primjerice, u poduzeću rade pet godina, bolje proći od onih koji su u njemu zaradili mirovinu nakon 40 godina staža.

Prodaju dionica bivšim i sadašnjim radnicima HP-a i umirovljenim radnicima HT-a po povoljnijim uvjetima, Vlada bi navodno tretirala kao dar, pa od Saborskih zastupnika sindikalisti traže da apeliraju na Vladu. Upitne su, pojašnjavaju, dionice 25.000 radnika koji su, prema prvotnom dogovoru, trebali dobiti 20 posto temeljnog popusta na kupnju dionica, plus jedan posto popusta na svaku godinu staža. Vlada, međutim, predlaže popust od 15 posto i još samo 0,5 posto za svaku godinu provedenu u tvrtki. Radnici tako ostaju zakinuti i nadaju se da će im se uskoro u prosvjedima pridružiti i radnici HEP-a i INE kojima bi se moglo dogoditi isto.

U Republičkom sindikatu radnika HPT-a uvjereni su, zaključio je Vehar, da Vlada, ne bi li popunila proračun, planira Deutsche Telekomu za jednu milijardu kuna prodati dionice namijenjene radnicima, koje će DT onda radnicima prodavati po nepovoljnijim uvjetima. Ono što se ne uspije prodati radnicima, ostalo bi DT-u koji bi time pojačao svoj većinski udio u HT-u.

B. MRVOŠ