Slobodna Dalmacija: 19. 09. 2002.

Zašto u NATO?

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Oko rijetko čega u Hrvatskoj postoji tako širok konsenzus kao o poželjnosti ulaska Hrvatske u NATO savez. Istodobno, rijetko se o kojem pitanju tako malo javno diskutiralo kao o pitanju smisla i cijene ulaska u NATO. No, neka nova strateška promišljanja u samom NATO-u i oko njega mogla bi učiniti kraj i toj hrvatskoj šutnji.

NATO, izgleda, promovira regionalni pristup. Hrvatska bi, navodno, bila lider — ili tegljač — konvoja u kojem sve države u regiji moraju imati zajedničku strategiju približavanja NATO-u. Zbog čega? Razlog je više nego jednostavan: Hrvatska je i premalena i nedovoljno važna da bi bila predmetom posebna interesa NATO-a.

Cilj NATO-a nije političko ujedinjavanje ovih prostora, ali "vojna suradnja između Hrvatske i SRJ čini se neizbježnom", za "Globus" je izjavio dobro upućeni bivši visoki dužnosnik MORH-a. A bilo da je riječ o vojnom savezu ili samo o suradnji, u svakom nas slučaju čeka stvaranje mješovitih postrojba HV-a i Vojske Jugoslavije!

Jasno, nije u pitanju tek demokratizacija vojske, nego društva. Tako je Bruce Jackson, osnivač Američkog komiteta za NATO, u razgovoru za "Globus" bio brutalno doslovan: "... Dakle, moramo pitati HDZ kroz kakve je reforme prošao i jesu li se oslobodili loših utjecaja koji su prevladavali u deset godina njihove vlasti u Hrvatskoj ..."

No, zašto nakon tolikih stoljeća u raznim "savezima" čeznemo za NATO-om? Je li samo stoga što su i Tito i Tuđman nezavisnu poziciju u svijetu izvrsno znali koristiti protiv vlastitih podanika? A bi li nam vojni savez sa Srbijom bio na sramotu, na čast, ili na korist? I na temelju čega se nadamo da bi nam u doba globalnog terorizma NATO povećao sigurnost?... Mnogi važni odgovori čekaju na naša pitanja.