Slobodna Dalmacija: 19. 09. 2002.

GENERAL JANKO BOBETKO O MEDIJSKOM NAGAĐANJU DA JE HAAG PROTIV NJEGA VEĆ POTPISAO OPTUŽNICU:

Živ im u ruke ne idem

ZAGREB - Ako odluka o mom izručenju već nije donesena, onda je skoro tu, a inzistiranje na mom odlasku u Haag konac je na Domovinski rat, izjavio je umirovljeni general Janko Bobetko u intervjuu novom broju tjednika "Globus" komentirajući napis "Nacionala" da je Haag protiv njega već potpisao optužnicu i da je o tome obaviještena hrvatska Vlada.

"Ja sam odlučio: dođu li po mene, živ im u ruke ne idem. Iz moje me kuće mogu iznijeti samo mrtvog. Ne ranjenog. Mrtvog. Ja ću pružiti otpor. Htio bih im još samo poručiti da po mene ne šalju dečke kojima sam zapovjedao. Neka pošalju svoje kosovce i udbaše...", izjavio je general Bobetko.

Po Bobetkovim riječima optužnica protiv njega imala bi samo jednu dimenziju - izjednačila bi žrtvu i agresora. Na pitanje je li ozbiljno odlučio, da ako do toga dođe neće ići u Haag, odgovorio je da je kao najstariji antifašist Europe sam sebe pitao - pa zar ću dopustiti da me na špagi odvedu u Haag, da mi sudi ona impotentna Europa koja je izgubila Drugi svjetski rat u osam dana.

"Odluku sam donio, pa kako bude. Ne želim da me moji suborci i njihova djeca gledaju kao dešperatnog, izgubljenog čovjeka, koji je pljunuo sam na sebe", izjavio je. Na upit može li se prisjetiti razgovora na VONS-u, na temelju čijeg je transkrpita navodno Haaški sud i počeo istragu o njemu u akciji "Medački džep", Bobetko je rekao da je na tom sastanku predsjedniku Tuđmanu referirao ono što mu je kao zapovjednik akcije prenio general Ademi. Sama ideja o zauzimanju Medačkog džepa, odnosno o prekidanju opsade Gospića bila je moja. Zapovjedio sam Ademiju da mi pripremi plan akcije. Došo mi je s tri prijedloga, a ja sam odabaro treći - ograničenu vojnu akciju, izjavio je i dodao da je Ademiju rekao rekao da se pobrine da to bude izvedeno u tri dana, ne više, da mora paziti da se na terenu ne dogode incidenti zbog čega ne smije dopustiti prolaz civilima.

"No, dogodilo se da su domobrani i lokalno stanovništvo ipak prošli naše linije. Vjerujem da dio njih stoji iza počinjenih zločina. Prije svega mislim da je dosta sumnjivo djelovanje jedne domobranske bojne pod zapovjedništvom stanvoitog Kosovića. Takvo osvetničko djelovanje trebalo je predvidjeti i spriječiti. Gospićani su dugo bili tučeni s četiri kote i živjeli su praktično pod zemljom. No, oni koji su kontrolirali povlačenje i zapovijedali akcijom to vjerojanto nisu učinili", izjavio je general Bobetko.

Premijer Ivica Račan i potpredsjedniik Vlade Goran Granić jučer su izjavili da Vlada ne raspolaže nikakvom informacijom da je Haaški sud podigao optužnicu protiv generala Janka Bobetka i da treba stići zahtjev za njegovim izručenjem. Glasnogovornica Haaškog suda jučer je medijskim nagađanjima nazvala "Nacionalovu" vijest. (H)