Jutarnji list: 19. 09. 2002.

MINISTARSTVO OBRANE Ministrica obrane povlači prve kadrovske poteze

Antunović smjenjuje Laušića, četiri pomoćnika i načelnika

Umjesto pukovnika Nediljka Bojića, šefa kabineta Joze Radoša, ministrica je na to mjesto postavila prof. Mirjanu Ivančić

Piše: Krešimir Žabec

Ministrica obrane i potpredsjednica Vlade Željka Antunović povukla je je prošli tjedan prvi kadrovski potez.

Umjesto pukovnika Nediljka Bojića, šefa kabineta Joze Radoša, ministrica je na to mjesto postavila prof. Mirjanu Ivančić.

Naši izvori čude se takvom izboru jer je gđa. Ivančić na mjesto šefice kabineta stigla iz Vlade i nema iskustvo rada s vojskom. S obzirom na dužnosti koje obavlja šef kabineta, očekivalo se da će, kad je već smijenila Bojića, ministrica na to mjesto imenovati nekog iz vojnih krugova koji još može pomoći "krčiti" vojni put. No, to je tek početak kadrovskih promjena koje bi se za 15-ak dana trebale dogoditi u Ministarstvu obrane. Kao što je u razgovoru za tjednik Obrana ministrica i najavila, kadrovske promjene počinju s preustrojem koji prema njezinu dogovoru s Uredom Predsjednika počinje 1. listopada. Prema informacijama Jutarnjeg lista, sa sadašnjih dužnosti bi trebala otići četiri pomoćnika - Ivan Kozlica, za obrambenu politiku, Stjepan Šterc, za gospodarenje, brigadir Dušan Viro, za odnose s javnošću i informiranje, brigadir Dražen Jakopec, za opremanje i nabavu. Uz njih trebao bi biti smijenjen i načelnik Personalne uprave brigadir Vlado Čondić, dok bi u mirovinu trebao otići zapovjednik Vojne policije general Mate Laušić. U sustavu MORH-a trebao bi ostati sadašnji pomoćnik ministrice za obavještajnosigurnosne poslove u ostavci Mladen Ružman, Josip Budimir, pomoćnik ministrice za financije i proračun te general Marijan Mareković, pomoćnik za ljudske resurse.

Naši izvori zasad samo nagađaju tko bi mogao doći na mjesta smijenjenih pomoćnika (kojih će prema novom ustroju biti četiri), a prema nekim informacijama za načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje umjesto Dušana Vire mogao bi biti imenovan njegov sadašnji zamjenik Zoran Komar. U Ministarstvu obrane također doznajemo da u ovom trenutku traju idilični odnosi na relaciji ministrica obrane – Glavni stožer - Ured Predsjednika, o čemu je bivši ministar obrane Jozo Radoš mogao samo sanjati. Navodno je tome pridonijela suglasnost ministrice da ispuni želju Glavnog stožera te smijeni Viru i Čondića te pristane da u kriterije koji su propisani za ostanak u vojsci uđe i procjena nadređenog zapovjednika.

Ministrica odbacila tvrdnje o diskriminiranju branitelja

Ministrica je odbacila navode o diskriminaciji i nepravednom odnosu prema braniteljima, bez obzira na to jesu li ušli u HV dolaze li iz JNA ili ne. Ministrica je to rekla odgovarajući u Saboru na tvrdnje zastupnika Hrvatskog bloka Ivice Tafre da se već tri godine vodi hajka protiv hrvatskih branitelja i generala, koji su u diskriminatorskom položaju u odnosu na generale ponikle u bivšoj JNA. Ministrica je dodala da će unapredenja i umirovljenja u MORH-u biti provedena po jednakim kriterijima.

Čekamo nove knjige s pečatima

Dugoočekivani preustroj počet će postupno u listopadu ove godine i završiti do kraja ožujka iduće, od zapovjedništava, do zadnje postrojbe HRM-a. Očekujemo nove knjige ustroja s pečatima, podzakonske akte ministrice obrane i plan provedbe preustroja. Osim onih koji će ići u mirovinu do kraja godine, na čijem sam ćelu i ja, eventualno izdvajanje osoblja i način zbrinjavanja rješavat će se idućih godinu-dvije i dulje, rekao je zapovjednik HRM-a viceadmiral Vid Stipetić. (M. P.)