Slobodna Dalmacija: 19. 09. 2002.

ZBOG SUMNJE ZA ZLOUPORABU OVLASTI U GOSPODARSKOM POSLOVANJU

Zatražena istraga protiv Petra Šale i Stipe Gabrića Jambe

ZAGREB - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je u srijedu istragu protiv bivšeg Državnog pravobranitelja Petra Šale zbog sumnje da je suprotno ovlastima na sudu priznao neutemeljeno potraživanje tvrtke "Jambo" iz Metkovića zbog čega država toj tvrtki mora platiti 17,4 milijuna kuna. Uz Šalu, istražni zahtjev podnesen je i protiv vlasnika tvrtke "Jambo" Stipe Gabrića-Jamba i Bože Gabrića, priopćilo je u srijedu zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo koje svu trojicu sumnjiči za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju (članak 292., stavak 1. i 2. Kaznenog zakona).

U priopćenju se kaže da je istražni zahtjev podnesen istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda nakon prikupljanja potrebnih obavijesti, poduzetih policijskih izvida, te pribavljanja određene dokumentacije. Šale se sumnjiči da je protivno ovlastima iz Zakona o državnom pravobraniteljstvu, u parničnom predmetu između tužene Republike Hrvatske i tužitelja tvrtke "Jambo" na Općinskom sudu u Zagrebu, priznao neutemeljeno potraživanje te tvrtke u iznosu od 17,388.468 kuna.

Takvim je postupanjem Šale za Republiku Hrvatsku stvorio obvezu isplate navedenog iznosa u korist tvrtke "Jambo", kaže se u priopćenju koje je potpisala zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović. Kaznenu prijavu protiv Šale podnijelo je u lipnju prošle godine Ministarstvo obrane (MORH), odnosno Odjel kriminalističke Vojne policije.

Šale je tada osumnjičen da je iskoristio svoj položaj i ovlast, te da je suprotno naputku MORH-a potpisao priznanje tužbenog zahtjeva poduzeća "Jumbo" u cijelosti. Time je priznao dugovanje MORH-a koje, tvrde u tom ministarstvu, temeljem Ugovora između MORH-a i poduzeća "Jumbo" od 31. siječnja 1999., više nije postojalo. To je na koncu dovelo do sudske presude na štetu MORH-a.