Večernji list: 19. 09. 2002.

EUROPSKO POVJERENSTVO POSLALO VLADAMA EUROPSKE PETNAESTORICE UZNEMIRUJUĆ SPIS

Ulazak u EU skupo će stajati nove članice

San vlada kandidatskih zemalja o boljoj novčarskoj budućnosti nakon učlanjenja u Europsku uniju mogao bi to i ostati. Radni spis Europskoga povjerenstva (EC) o načinima nadoknade novim državama članicama, koji je procurio do novinara u Bruxellesu, upozorava da će pet od 10 novih članica 2004. godine, odmah nakon ulaska u EU, u europski proračun uplaćivati više no što će im se iz njega vraćati. One će, naime, svoj doprinos morati početi uplaćivati odmah nakon učlanjenja, dok će nadoknade iz zajedničke blagajne poćeti pritjecati tek u sljedećoj proračunskoj godini.

Najveći će gubitnik biti Češka, koja će se naći u minusu od 342 milijuna eura. Slijedit će je Mađarska i Slovenija sa 180, odnosno 174 milijuna manjka. Vaga uplaćenoga i dobivenoga nagnut će se i na štetu Cipra za 75, Malte za 32 i Slovačke za milijun eura.

Od 2005. nove će članice početi dobivati svoj postotak iz strukturnih fondova i fondova za seoski razvoj, namijenjenih ubrzanju razvoja gospodarski zaostalijih europskih područja, pa će se jezičac na vagi pomaknuti ponešto u njihovu korist. Tako će iz kruga gubitnika ispasti Mađarska i Slovačka, a manjak na računu Slovenije smanjit će se na 144, Češke na 109, Cipra 52, a Malte na 31 milijun eura. I 2006. će Slovenija i Malta još biti u minusu, za 116, odnosno 25 milijuna eura.

Ukupno će u prve tri godine u EU nove članice u zajedničku blagajnu uplatiti 15,4, a iz nje povući 24,2 milijarde eura. Kako će biti nakon 2006. još se ne zna jer tek trebaju početi pregovori o zajedničkim novčarskim okvirima EU za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Poljska će, pak, biti najveći proračunski dobitnik među novim članicama - već će se u prvoj godini članstva u EU iz zajedničke europske u njezinu blagajnu slijevati 870 milijuna eura više no što će iz nje otjecati u Bruxelles. Taj će plus u 2006. narasti na gotovo 2,7 milijarda.

Kako se nove članice, koje su siromašnije od sadašnje europske petnaestorice, ne bi našle u još težemu položaju, EC je bio najavljivao da će im se višak uplate nad isplatom odmah nadoknaditi, kao što se to učinilo mnogo bogatijima Austriji, Finskoj i Švedskoj nakon ulaska u EU 1995. godine. U ovome se spisu ta mogućnost, međutim, ne spominje.

EC je najavio da će 9. listopada objaviti izvještaj o napretku pregovora sa 12 kandidatskih zemalja. Očekuje se da će se u njemu iz kruga onih koje će do prosinca ove godine ispuniti uvjete za članstvo isključiti Bugarsku i Rumunjsku. Slijedom toga izvještaja, broj budućih novih članica i službeno će se ograničiti na 10 na bruxelleskome summitu EU 24. i 25. listopada. Jučer su se, međutim, pojavile naznake da bi se do kopenhaškoga summita EU u prosincu moglo odgoditi odluku o tome ispunjava li Cipar, čiju tursku vlast na sjevernome dijelu otoka međunarodna zajednica ne priznaje, uvjete za ulazak u EU.

Stojan de Prato