Vjesnik: 19. 09. 2002.

Suđenje Miloševiću: Haag odustaje od optužbe za genocid nad bosanskim Hrvatima

ZAGREB, 18. rujna - Sudsko vijeće Haaškog suda u procesu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića naložilo je tužiteljstvu da do 26. rujna podnese izmijenjenu optužnicu koja je protiv njega podignuta za zločine u Hrvatskoj i za genocid u BiH.

»Očekuje se da optužnica bude prilagođena pretpretresnom podnesku u kojemu je smanjen broj općina u BiH za koje će se dokazivati genocid, odnosno odustaje se od dokazivanja da je počinjen genocid nad bosanskim Hrvatima«, rekao je u srijedu glasnogovornik suda Jim Landale. On je na konferenciji za novinare precizirao da se očekuje da izmjena optužnice pridonese redukciji cjelokupnog procesa. Landale je za Vjesnik pojasnio da je takva odluka donesena još u svibnju ove godine.

Glasnogovornica tužiteljstva Florance Hartmann potvrdila je za Vjesnik ovu informaciju i rekla da je sud tužiteljstvu dao nalog s namjerom da se obavi racionalizacija inače »preopširne« optužnice.

V.F.P. i B.L.

Del Ponte zadovoljna kosovskim dokazima protiv Miloševića

PRIŠTINA, 18. rujna - Glavna tužiteljica Haaškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Carla del Ponte rekla je da je, unatoč vremenskim ograničenjima i ograničenjima broja svjedoka, zadovoljna prikazanim dokazima za Kosovo u procesu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića. Objavio je to u srijedu kosovski dnevnik Koha Ditore.

U razgovoru za prištinski dnevnik Del Ponte je, komentirajući prvu fazu svjedočenja protiv Miloševića koja se odnosi na zločine počinjene na Kosovu i koja je završila, kazala da će i u nastavku suđenja, onom za zločine u Hrvatskoj i u BiH, biti još nekih svjedoka koji će svjedočiti o Kosovu.Glavna haaška tužiteljica rekla je da će do kraja godine Haaški sud podići i prvu optužnicu protiv albanskih počinitelja za zločine počinjene na Kosovu. Del Ponte je rekla da Sud i dalje ima problema u suradnji s Beogradom, ali se nada da će ona do kraja godine biti zadovoljavajuća. (Hina)