Slobodna Dalmacija: 19. 09. 2002.

POČELO SUĐENJE MILOŠU JAKEŠU I JOZEFU LENARTU, DVOJICI BIVŠIH VISOKIH FUNKCIONARA ČEHOSLOVAČKOG KOMUNISTIČKOG REŽIMA

Proces "veleizdajnicima koji su slamali praško proljeće"

Iz PRAGA: Zlatko STARČEVIĆ

U Pragu je počelo dugo pripremano i očekivano suđenje dvojici visokih dužnosnika bivše komunističke Čehoslovačke - Milošu Jakešu i Jozefu Lenartu. Državno odvjetništvo ih optužuje za veleizdaju, zbog njihove istaknute uloge u slamanju tzv. praškog proljeća 1968. godine. Osamdesetogodišnji Jakeš i godinu dana mlađi Lenart predstavljali su, naime, onaj dio tadašnjega rukovodstva Komunističke stranke Čehoslovačke koji se nije slagao s procesom demokratizacije socijalističkoga režima, odnosno s uvođenjem "socijalizma s ljudskim likom", što ga je provodilo reformistički orijentirano najuže partijsko čelništvo, predvođeno Alexanderom Dubčekom, pa su - prema navodima iz optužnice - aktivno surađivali s Moskvom u pripremi vojne intervencije oružanih snaga Sovjetskoga Saveza i drugih zemalja Varšavskoga pakta u kolovozu 1968. godine.

Obojica optuženih tvrde, međutim, da su optužbe protiv njih iskonstruirane i besmislene, odnosno da je riječ o političkom procesu kojim se današnja vlast želi obračunati kako s njima osobno, tako i sa svime što podsjeća na realni socijalizam.

- Tvrdnje da sam ja razbijač Čehoslovačke apsurd je dostojan Shakespearea i Hašeka - kaže Lenart, naglašavajući da je ulazak stranih vojski u zemlju svojom odlukom legalizirala ondašnja Narodna skupština.

Miloš Jakeš - inače posljednji generalni sekretar CK KSC prije pada komunizma u federaciji Čeha i Slovaka - tvrdi pak da su "pravi krivci za ondašnje stanje danas na visokim državnim i drugim funkcijama." I inače poznat po svome nepromijenjenom tvrdokomunističkom opredjeljenju (zbog čega ne propušta niti jednu prigodu kritizirati Mihaila Gorbačova zbog poteza koji su doveli do raspada SSSR-a i istočnoga bloka), Jakeš dodaje:

- Svrstava me se među one koji su ostali vjerni socijalizmu pa nam se naši protivnici za to žele osvetiti.

Uz Miloša Jakeša i Jozefa Lenarta, za veleizdajničko ponašanje u vezi s događajima iz kolovoza 1968. godine optužen je i Karel Hoffmann, negdašnji direktor Središnje uprave za veze i telekomunikacije, no sudski proces protiv njega bit će vođen odvojeno. Hoffmanna državni odvjetnici terete da je, koristeći se mogućnostima što mu ih je pružala funkcija koju je tada obnašao, pokušao onemogućiti emitiranje programa državnoga radija i televizije, medija što su izvješćivali o invaziji i gotovo bez iznimke pozivali narod da joj se suprotstavi.