Vjesnik: 20. 09. 2002.

Novinske agencije o optužbi protiv Bobetka

Reuters: Bobetkovo uhićenje izazvalo bi prosvjede

ZAGREB, 19. rujna - Svjetske novinske agencije izvijestile su u četvrtak da je nekadašnji ratni zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Janko Bobetko, suočen s optužnicom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Hrvatski premijer Ivica Račan potvrdio je u četvrtak da je Haaški sud optužio bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Janka Bobetka za ratne zločine i da će hrvatska vlada u četvrtak navečer primiti optužnicu protiv njega, izvijestila je njemačka agencija Dpa.

Agencije navode da je Vlada ranije u četvrtak u »pažljivo sročenom priopćenju« objavila kako je primila zahtjev haaških istražitelja da im organizira razgovor s generalom Bobetkom u svojstvu optuženika.

Agencije ističu visoku životnu dob generala Bobetka, navodeći da su mu 83 godine. Također izvješćuju da se Bobetko nalazio na čelu Glavnog stožera HV-a od studenoga 1992. godine do srpnja 1995. i aludiraju da bi se optužnica mogla odnositi na operacije HV-a u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine.

Janko Bobetko povezuje se s navodnim ratnim zločinima počinjenim tijekom brzog upada Hrvatske vojske na teritorij koji su držali pobunjeni Srbi u području zvanom Medački džep, navodi u svom izvješću Reuters.

Agencija France Presse ocjenjuje da optužnica protiv Bobetka predstavlja novi udar za vladu premijera Ivice Račana koji će ponovno dovesti do konfrontacije s nacionalističkom oporbom.

Sam Bobetko jedna je od čelnih figura te oporbe, navodi AFP u portretu hrvatskoga generala. Francuska agencija prenosi i ocjenu Vladimira Šeksa, čelnika Kluba zastupnika HDZ-a, da je u ovom slučaju riječ o »maksimalnoj politizaciji« ICTY-ja.

Bobetkovo eventualno uhićenje gotovo bi sigurno izazvalo široke prosvjede u redovima vojske i među nacionalistima, ocjenjuje Reuters, dodajući kako je to potencijalna prijetnja reformističkoj vladi Ivice Račana, koja je zajamčila suradnju s Haaškim sudom.Agencije prenose i izjavu generala Bobetka iz intervjua tjedniku Globus da će radije umrijeti nego se predati haaškom tribunalu.

Reuters, Dpa i AFP navode i da će Bobetko biti treći i najviše rangirani Hrvat optužen pred ICTY-jem zbog zločina počinjenih u Domovinskom ratu i da će biti najstariji optuženik Haaškog suda.

Reuters napominje i da glasnogovornica Haaškog suda Florance Hartmann nije potvrdila postojanje optužnice protiv Bobetka, rekavši kako optužnica postaje javna tek nakon što je potvrdi sudac Haaškog suda. »U slučaju generala Bobetka to se još nije dogodilo«, kazala je glasnogovornica. (H)