Večernji list: 20. 09. 2002.

VLADA I HEP OBMANULI GOSPODARSTVO

I u industriji struja skuplja 18,5 posto

ZAGREB - Prigovori građana zbog poskupljenja struje ne smanjuju se, a prema HEP-u je iz Hrvatske udruge poslodavaca stigla nova optužba. Poslodavci tvrde da je struja za industriju u prosjeku porasla 18,5 posto iako su i Vlada i HEP pravdali povećanje struje građanstvu potrebom da se rastereti industrija koja je, formalno, cijenu struje nastavila plaćati po starom cjeniku.

U HUP-u napominju da nominalno nije došlo do poskupljenja struje, ali dogodile su se promjene u tarifiranju posljedica kojih je povećanje izdvajanja za struju u prosjeku 18,5 posto godišnje. Naime, HUP je proveo analizu cijena struje u pedesetak industrijskih tvrtki koja je pokazala da se, neovisno o obećanjima, HEP odlučio na neizravne i zakamuflirane povišice, koje svim velikim potrošačima znatno povećavaju troškove poslovanja. Vlada i HEP su, kažu u HUP-u, obmanuli gospodarstvo te će na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu poduzeća Messer Croatia Plin predočiti kako su to učinili.

Glasnogovornik HEP-a Mihovil Matković odgovara da HEP ne obmanjuje poduzetnike i ne prikriva povišice, ali potvrđuje da će dio korisnika u privredi dobiti veće račune.

- Mi smo također proveli ozbiljne simulacije koje su pokazale da se neće mijenjati prihodi HEP-a od gospodarstva. No, zbog disproporcija u dosadašnjem načinu obračuna, jednom dijelu korisnika električne energije u gospodarstvu cijena će porasti, drugom dijelu će pasti, dodaje M. Matković. (ljg)