Vjesnik: 20. 09. 2002.

Ivan Bobetko: Ni ja niti moji suborci nećemo to mirno gledati

Generala su posjetili Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ljubo Ćesić Rojs, Bosiljko Mišetić, Slobodan Lang, Ante Kotromanović... / Gotovo nitko nije želio komentirati »slučaj Bobetko«

ZAGREB, 19. rujna – Kućom generala Janka Bobetka na Tuškancu u četvrtak su defilirali brojni HDZ-ovci, generali, branitelji. Okupilo se ispred i mnoštvo novinara kojima general nije želio davati izjave, s porukom da je sve što je htio i imao reći rekao u intervjuu »Globusu«. Među inima, generala su posjetili Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ljubo Ćesić Rojs, Bosiljko Mišetić, Slobodan Lang, Ante Kotromanović. No gotovo nitko nije želio komentirati »slučaj Bobetko«.

Vladimir Šeks odbio je dati bilo kakvu izjavu, a njegova je stranačka kolegica Kosor kratko odgovorila novinarima da se general osjeća dobro. »Očekujemo od premijera da Sabor izvijesti o svim okolnostima«, rekla je Kosor izlazeći iz Bobetkove kuće, ne želeći otkriti tko je sve još unutra.

Bosiljko Mišetić je, kako je sam rekao, generala posjetio i kao prijatelj i kao odvjetnik. Račan će se, kao predsjednik Vlade i institucije koja je, prema Ustavnom zakonu o suradnji, s Haaškim sudom dužna surađivati, očitovati u Saboru je li dobio optužnicu. Međutim on će ponovno na isti način lagati, kao što je lagao i u slučaju Gotovine, kad se dramatičnim glasom u jutarnjom satima obraćao hrvatskoj javnosti, zaključio je Mišetić.

Na pitanje hoće li generali poduzeti kakve akcija radi zaštite generala Bobetka, Ljubo Ćesić Rojs je odgovorio: »Ma kakve akcije, generali ne poduzimaju nikakve akcije. Branitelji se ne predaju nikome, kakvi bismo mi bili branitelji kad bismo se predavali? Nema predaje«. Odbivši komentirati susret s Bobetkom, na pitanje što će učiniti ako Bobetka budu privodili, Ćesić Rojs je poručio: »Branit ćemo ga«.

Andrija Hebrang nije želio ništa komentirati, a Sobodan Lang je kratko kazao da je u posjet generalu došao i kao liječnik. »General je hrabar čovjek«, poručuje, »i zna se nositi s teretom, što pokazuje i njegova biografija«.

Oko 16 sati pred kuću je stigao i sin generala Janka Bobetka, Ivan. Bivši saborski zastupnik i ratni predsjednik Kriznog štaba za Baniju novinarima je rekao da je njegov otac očekivao objavu postojanja haaške optužnice protiv njega.

»Da nije očekivao, ne bi dao intervju u "Globusu" od srijede. Tim je intervjuom demaskirao sve one u Saboru i Vladi koji su govorili da ne znaju za postojanje optužnice. Ova vlada samo ispunjava uvjete Carle del Ponte i trule Europe, kao što su nekad komunisti bili vazali Beograda«, rekao je Ivan Bobetko.

Na upit hoće li se njegov otac odazvati razgovoru s haaškim istražiteljima, Ivan Bobetko je rekao:

»To morate njega pitati, ali moram vam reći da ni ja niti moji ratni suborci sve to nećemo gledati mirno kao kroz prozor«.

Željko Peratović, Miroslava Rožanković