Novi list: 20. 09. 2002.

DRAMATIČNA SABORSKA SJEDNICA – PREMIJER NAJAVIO PREDAH NAKON PODIZANJA OPTUŽNICE PROTIV GENERALA BOBETKA

Račan: Neka gospoda iz Haaga malo pričekaju!

Premijer se obvezao da bez saborske rasprave neće donijeti nijednu odluku vezanu uz izručenje generala Janka Bobetka. Usprotivio se donošenju brzopletih odluka, rekao da je nužan predah od pet, šest dana. Račan najavio da će i građane pitati da mu pomognu u donošenju »najrazboritije odluke za interese zemlje«

Izvješćuju: Zlatko CRNČEC, Dražen CIGLENEČKI, Bojana MRVOŠ

ZAGREB – Premijer Ivica Račan obvezao se jučer u Saboru da bez saborske rasprave neće donijeti nijednu odluku vezanu uz izručenje umirovljenog generala Janka Bobetka protiv kojeg je Haški sud podignuo optužnicu. Saboru je predložio da donesu zajednički stav koji bi proizišao iz dijaloga svih parlamentarnih stranaka i Vlade.

Premijer se usprotivio donošenju brzopletih odluka, te dodao da je stoga nužan predah od pet, šest dana za donošenje konačne odluke. U tom, kako ga je Račan nazvao time outu, otvorit će se dijalog između zakonodavne i izvršne vlasti, a premijer je najavio da će i građane pitati da mu pomognu u donošenju »najrazboritije odluke za interese zemlje«.

»Neka i gospoda u Haagu malo pričekaju da položimo veliki test koji je pred nama. Mimo naše volje moramo odlučivati o sudbini pojedinca i domovine. Valja nam zaštititi nevine pojedince, ali i osigurati da Hrvatska ne dospije u međunarodnu izolaciju«, konstatirao je premijer pozivajući na konsenzus.

Na taj je način Račan prihvatio zahtjev oporbe da zajamči da prije rasprave u Saboru neće izručiti Bobetka. Oporba je stoga odustala je od zahtjeva da se ta rasprava održi odmah nakon što je nešto poslije 16 sati premijer izvijestio zastupnike da je Vlada dobila inicijativu Haškog suda da joj uruči optužnicu protiv Bobetka.

Račan je najavio da će to vjerojatno biti učinjeno u četvrtak u večernjim satima.

Ni oportunizam ni radikalizam

Predsjednik Vlade iznio je kronologiju događaja koji su uslijedili nakon što je oko 18 sati u srijedu stigla pismena zamolba haškog tužiteljstva da im Vlada organizira obavijesni razgovor s generalom Bobetkom u svojstvu optuženika. Nakon što je tu večer potpredsjednik Vlade Goran Granić, predsjednik povjerenstva za suradnju s Haškim sudom, više od sat i pol razgovarao s generalom, Vlada je o svemu odmah željela informirati javnost. No, na generalov izričit zahtjev od toga se odustalo do idućeg jutra, kad je poslije telefonskog razgovora s premijerom Bobetko pristao da se to učini.

Do istupa u Saboru Vlada osim spomenute pismene zamolbe nije imala nijedan dokument o Bobetkovom statusu tako da nije htio komentirati optužnicu. Naglasio je da će Vlada u okviru svojih ovlasti nastojati maksimalno pomoći nekadašnjem prvom čovjeku HV-a. »Svjesni smo težine situacije i odgovornosti koju snosimo. Vlada će djelovati sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom, Deklaracijom Sabora o Domovinskom ratu i vlastitim zaključcima o suradnji s Haagom. No, ovo je test za sve nas skupa kako djelovati u korist generala Bobetka i Hrvatske i neće nam tu pomoći ni oportunizam ni politički radikalizam«, istaknuo je premijer Račan.

O ocjeni što je to u korist generala Bobetka i Hrvatske, smatra predsjednik Vlade, mogu postojati razilaženja, ali »iz cijele situacije moramo izaći radeći u korist demokracije i nacionalnog jedinstva«. Danas će se održati izvanredna sjednica Vlade.

Prije nego što se obratio Saboru, Račan i Granić održali su sastanak s predsjednicima klubova zastupnika na kojem su ih informirali o optužnici. Doznajemo da su na pitanje Vesne Škare-Ožbolt iz DC-a jesu li svjesni da se optužnica podiže protiv tadašnjeg glavnog zapovjednika HV-a, Račan i Granić navodno samo slegnuli ramenima.

Da bi se Račan mogao odlučiti na predah u odnosima s Haagom nagovijestio je našem listu jučer popodne jedan visoki dužnosnik vladajuće koalicije. On smatra da je sada prekretnički trenutak u odnosima Vlade i Haaga jer ako pristana na izručenje Bobetka »Račan ni ne mora izaći na izbore jer će ih sigurno izgubiti«.

Šeks posumnjao u jamstvo Vlade

Vladimir Šeks je uime Kluba HDZ-a posumnjao u jamstvo Vlade, dodajući kako sutra general Bobetko može biti odveden u Haag. Prema Šeksovim tvrdnjama, general je rekao kako živ ne ide nigdje, a napisao je i oporuku. Vladi je pak Šeks predložio da izručenje odbije, inače će Hrvatska priznati da je nastala na temeljima zločina.

Ivić Pašalić je uime Kluba Hrvatskog bloka rekao kako saborska rasprava o optužnici nema smisla ukoliko Vlada ne može jamčiti da prije rasprave neće donositi nikakve odluke. IDS-ovac Damir Kajin rekao je pak kako odluka Haaga ruši vlast Ivice Račana, te da se atmosfera u Hrvatskoj lako može zapaliti, a onda teško kontrolirati. »Ne daj bože da ulica preuzme slučaj!«, zaključio je Kajin, predloživši da se Sabor prvo upozna s optužnicom, a onda otvori raspravu. Anto Đapić predložio je pak referendum u kojem bi se hrvatski građani izjasnili o suradnji s haškim tribunalom.

Mato Arlović (SDP) rekao je kako njegova strana nije protiv saborske rasprave, ali i naglasio da bi se ona trebala provesti kada budu poznate sve činjenice da se ne bi napravila šteta Bobetku, ali i državnim interesima. On je dodao kako će Sabor svojim odlukama preuzeti odgovornost za cijelu državu i cijeli narod. Arlović je predložio da se obavi objedinjena rasprava o HDZ-ovu prijedlogu o izmjeni Ustavnog zakona i o inicijativi HSLS-a o obvezivanju Vlade da ne donosi nikakve odluke prije pravorijeka Ustavnog suda. Dodao je kako »treba stvoriti uvjete da obrana dokaže da general Bobetko nije kriv i da se s njega skine odgovornost«.

Luka Trconić (HSS) složio se najvećim dijelom s Arlovićem, te se zauzeo da se kroz dijalog utvrdi »mora li Hrvatska biti tako dosljedna, ponekad i protiv svojih interesa«.

Kontić: Hrvatska više nikad neće biti ista

Iako se još uvijek oporavlja nakon operacije kralježnice poslijepodne je u Sabor došao i predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, no u ime te stranke ipak je govorio njezin potpredsjednik Joško Kontić. On je pozvao Vladu da ne izručuje »simbola Domovinskog rata i hrvatske borbe za slobodu jer ako se to dogodi Hrvatska više nikad neće biti ista«. Po Kontićevom mišljenju Haški sud nema namjeru goniti počinitelje i naredbodavce ratnih zločina nego se pretvara u politički sud.

Mirnu saborsku raspravu o Zakonu o poticanju stranih ulaganja oko podneva jučer je prekinuo šef Kluba zastupnika Vladimir Šeks tražeći prekid sjednice dok premijer ne izvijesti parlament o situaciji oko poziva haških istražitelja generalu Janku Bobetku na obavjesni razgovor u svojstvu okrivljenika.

Šeks je podsjetio da je potpredsjednik Vlade Goran Granić u aktualnom prijepodnevu u utorak konstatirao kako Vlada ne posjeduje nikakve dokumente koji bi sugerirali da je Bobetko optužen. »Mi imamo pouzdane informacije da su i predsjednik i potpredsjednik Vlade već tada savršeno znali da se protiv Bobetka pokreče kazneni postupak«, rekao je Šeks.

No, neslužbeno doznajemo da su čelnici petorke vijest da se »nešto sprema oko Bobetka« primili tijekom svojeg sastanka u utorak navečer i to od hrvatskog veleposlanika u Nizozemskoj Jakše Muljačića. Službena je obavijest stigla malo kasnije. Usprkos pokušajima Tomčića da uvjeri zastupnike da normalno nastave sa sjednicom i »odrade nešto od dnevnog reda«, sjednica je ipak prekinuta do Račanovog obraćanja parlamentarcima.

Granić prvi informirao Bobetka

Ured Haškog tribunala u Zagrebu u srijedu u 18 sati dostavio nam je zamolbu sa samo jednom rečenicom: 'tražimo suradnju hrvatske Vlade kako bi se omogućila organizacija razgovora s Jankom Bobetkom'«, iznio je kronologiju zbivanja u posljednja dva dana potpredsjednik Vlade Goran Granić. Razgovor bi, rekao je, 19. rujna u Zagrebu obavila dva predstavnika Haaga. Nakon prve obavijesti od tribunala Granić je, kako je sam rekao, nazvao Bobetka, informirao ga, a zatim su angažirani i odvjetnici. Jučer oko 8 sati Bobetko je nazvao Granića, dogovoreno je da se general prvo sastane s odvjetnicima, a zatim odvjetnici s istražiteljima. Potonji je sastanak završio oko 14 sati, kad je konstatirano da je optužnica u Zagrebu.

Nakon što je iznio činjenice, Granić je rekao kako bi svaka daljnja njegova izjava bila špekulacija. O zaključcima Vlade izvijestit će Sabor nakon današnje sjednice, zaključio je.