Vjesnik: 20. 09. 2002.

Razmatraju se nove optužnice za Medački džep?

U »slučaju Medački džep« Bobetko odgovornost prebacuje na domobranskog zapovjednika Milu Kosovića, generala Petra Stipetića i admirala Davora Domazeta / Haag, doznajemo iz izvora bliskih tužiteljstvu, ozbiljno razmatra odgovornost generala Mirka Norca i Mladena Markača

ZAGREB, 19. rujna – Uloga generala Janka Bobetka, bivšeg načelnika Glavnog stožera oružanih snaga, u »slučaju Medački džep« dugo je bila predmetom interesa Haaškog suda. Zbog njegove dobi – Bobetku su 83 godine – Sud je donedavno slao signale da ga neće optužiti, no situacija se očito promijenila.

U vezi s Medačkim džepom – gdje su hrvatske snage u jesen 1993. poduzele vojno-policijsku akciju ograničena djelovanja – optužen je general Rahim Ademi, formalni zapovjednik gospićkog ratišta u to vrijeme. Haaški su istražitelji ustanovili da su hrvatske snage, nakon akcije, ubile nekoliko desetaka civila i ratnih zarobljenika. Ademiju je Haaški sud dopustio da se brani sa slobode.

General Petar Stipetić, koji je u to vrijeme bio izaslanik generala Bobetka u pregovorima s Unproforom i pobunjenim Srbima u povlačenju hrvatskih snaga iz Medačkog džepa, zasad je samo kao svjedok dao iskaz haaškim istražiteljima.

Nakon akcije »Medački džep«, kako je i sam general Bobetko potvrdio u tjedniku »Globus«, dogodili su se zločini. On ih pripisuje Mili Kosoviću, zapovjedniku gospićke domobranske bojne, koji je zajedno s generalom Ademijem još 1993. smijenjen s položaja. Smijenio ih je osobno ministar Gojko Šušak zbog događaja u Medačkom džepu.

U istom intervjuu, krivnju za zločine Bobetko prebacuje i na one koji su u ime Glavnog stožera bili ovlašteni za povlačenje hrvatskih snaga: generala Pera Stipetića i admirala Davora Domazeta Lošu. »Osobno sam im naložio da paze, kako se pri povlačenju ne bi dogodili nepotrebni incidenti«, rekao je Bobetko.

Naši izvori bliski haaškom sudu upozoravaju da tužiteljstvo ima vrlo preciznu sliku onoga što se tada događalo i tko je unutar hrvatskih oružanih snaga zaista bio za što mjerodavan. Tako doznajemo da tužiteljstvo ozbiljno razmatra uloge generala Mirka Norca i policijskog generala Mladena Markača u spornim događajima. Haag navodno ima spoznaje da su jedinice koje su počinile zločine bile podređene toj dvojici generala.

Poznato je da su odvjetnici generala Mirka Norca kao uvjet njegove predaje riječkom sudu 2000. tražili jamstva od hrvatske vlade da, bude li odgovarao za događaje iz Gospića 1991., Vlada neće dopustiti njegovo eventualno izručenje Haagu za događaje u Medačkom džepu. Ako je takav dogovor i postignut, čini se da ICTY neće mnogo držati do njega.

U vezi s ulogom jedinica specijalne policije MUP-a kojima je u Medačkom džepu zapovijedao general Mladen Markač, haaški su istražitelji već razgovarali s bivšim pomoćnikom ministra za specijalnu policiju Željkom Sačićem.

Željko Peratović