Slobodna Dalmacija: 21. 09. 2002.

Preko Račana mrtva

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Ispast će da u ovih 12 godina nijedan stranac Hrvatskoj nije napravio veću uslugu od Carle del Ponte. Osim Miloševića, naravno. Optužujući Bobetka, Haag je isprovocirao takvo jedinstvo da je Račanu za novu politiku prema Haagu mjenicu potpisao i Budiša, a da se Kajin u svojoj besjedi pozvao na Pašalića?!?

Ova, Račanova, Vlada Bobetka neće izručiti ni u ludilu. Ne treba to napraviti jer bi ovakvo tumačenje zapovjedne odgovornosti učinilo besmislenim suđenje za svaki konkretni ratni zločin. Uz načelnika Glavnog stožera HV-a koji je 'objektivno' zločinac, sve bi akcije HV-a objektivno postale zločinačke - dok se ne dokaže suprotno.

Račan iza Gotovine nije mogao stati, ali iza Bobetka može: i zbog njegove funkcije u HV-u, i zbog njegove biografije. Sankcija neće biti - ni zbog toga što je nakon 11. rujna ideja univerzalnog svjetskog suda odgođena za tko zna kada ni zbog toga što je hrvatska Vlada svoju kooperativnost s Haagom već dokazala.

A Carla del Ponte pokazala je idealizam i bezobrazluk gimnazijalke. Nevažan je civilizacijski obzir prema mrtvom hrvatskom predsjedniku? Danas više ne važi obveza moralnog razlikovanja šefa bande od šefa generalštaba? Za tužiteljicu moćnog suda UN-a ne važi razumni obzir za realnu procjenu vlastita utjecaja?...

Račan će znati iskoristiti pruženu šansu. Janko Bobetko je odlučio "... ako iz Haaga dođu po mene, živ im u ruke ne idem: iz kuće me mogu iznijeti samo mrtvog", ali drame neće biti. Jer, kao predsjednik Vlade, Račan je potpuno svjestan da odluka o izručenju Bobetka Haagu može biti donesena samo preko njega - Račana - mrtva.