Novi list: 21. 09. 2002.

DRAMATIČAN OBRAT OKO DOKUMENATA HAŠKOG TUŽITELJSTVA – IZ HAAGA STIGAO NOVI UHIDBENI NALOG

Hartmann: Vlada mora uhititi Janka Bobetka

U optužnici stoji da je Bobetko znao za zločine, ali da ih nije spriječio niti kaznio. Prvu optužnicu od četvrtka Vlada je jučer vratila Haagu

ZAGREB – »Obveza je hrvatske Vlade da uhiti generala Bobetka«, izjavila je jučer oko 20 sati glasnogovornica Haškoga suda Florance Hartmann, koja je dodala da je sud sinoć Vladi poslao novi, drugi uhidbeni nalog, usklađen s jučerašnjim vladinim primjedbama.

U izjavi Hrvatskome radiju, Hartmann je pojasnila kako se nesporazum s Vladom dogodio zato što sud »već neko vrijeme« uhidbene naloge upućuje tužiteljici, a ne više vladama zemalja iz kojih su optuženici.

»Izdali smo drugu verziju naloga, i obveza je hrvatske Vlade da uhiti optuženika«, kazala je Hartmann.

Vlada je jučer poslije podne vratila optužnicu Haškome sudu, objasnivši kako je uhidbeni nalog upućen tužiteljstvu, a ne Vladi, pa ona nema što učiniti. »Za nas optužnica protiv Bobetka više ne postoji«, izjavio je potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Haški sud sinoć je na svojoj Internet stranici (www.un.org/icty) objavio optužnicu protiv generala Bobetka na engleskom izvorniku, koja je zavedena pod brojem IT-02-62. Optužnicu je glavna tužiteljica suda Carla del Ponte potpisala 23. kolovoza, a potvrđena je 17. rujna ove godine.

Optužnica je napisana na osam stranica. U njoj je general Bobetko po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti optužen za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja rata počinjene u akciji Medački džep u rujnu 1993.

»Janko Bobetko, zapovjednik Glavnog stožera HV, imao je središnju ulogu u razvijanju, planiranju, odobravanju, zapovijedanju i/ili izvršavanju hrvatske vojne operacije u Medačkom džepu u rujnu 1993., u kojoj su se dogodila ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i počinjeni ratni zločini protiv čovječnosti«, stoji u optužnici.

Ubojstva civila

Prema optužnici, tijekom operacije »najmanje sto Srba, uključujući 29 lokalnih srpskih civila protuzakonito je ubijeno, dok su ostali pretrpjeli ozbiljne ozljede. Mnogi od ubijenih i ranjenih civila bili su žene i starci. Hrvatske snage ubile su i najmanje pet uhićenih ili ranjenih srpskih vojnika«, stoji, među ostalim, u optužnici.

Oko 164 kuće i 148 gospodarskih objekata – što znači većina zgrada u Medačkom džepu – spaljeno je ili srušeno eksplozivom. Većina zločina, napominje se, počinjena je od 15. do 17. rujna. Podsjećamo: razodblje je to od potpisivanja primirja i datuma kada se HV trebala povući, do datuma stvarnog povlačenja hrvatskih snaga.

»Za to vrijeme, vlasništvo srpskog civilnog stanovništva opljačkali su hrvatski vojnici ili osobe u civilnoj odjeći pod zaštitom HV-a. Kao rezultat ovih raširenih i sistematskih nezakonitih djelovanja za vrijeme hrvatske vojne operacije, Medački džep postao je nenastanjiv«, kaže se u neslužbenom prijevodu optužnice.

Navode se i načini na koje su zločini počinjeni: strijeljanjem, hladnim oružjem, rezanjem prstiju, teškim premlaćivanjem, spaljivanjem kože cigaretama, skakanjem na živa tijela, vezivanjem za automobil i vučenjem po tlu, te sakaćenjem. Posebno se navode dva zločina nad srpskim civilima: sakaćenje i oskrvnjivanje tijela Boje Pjevac i javno ubojstvo Boje Vujnović. Nju su, navodi se, uz izrugivanje – živu spalili.

U optužnici potom stoji kako je general Bobetko znao za te zločine, jer su ga o njima obavijestili podređeni i predstavnici međunarodne zajednice. Međutim, dodaje se, propustio je poduzeti »nužne i razumne mjere da spriječi takve čine ili kazni počinitelje«.

Dodaje se da je Bobetko »osobno odgovoran« te »kriminalno odgovoran« (»criminally responsible«) kao nadređeni za čine svojih podređenih. »On je, s obzirom na svoj visoki položaj zapovjednika Glavnog stožera HV-a, imao moć, ovlasti i odgovornost da spriječi ili kazni narušavanje vojne discipline, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zločine protiv čovječnosti, uključujući i dužnost da obavijesti nadležna istražna i sudbena tijela«, piše u optužnici protiv generala Bobetka.

Hrvatska Vlada jučer je nakon polusatne izvanredne sjednice vratila haškom tužiteljstvu optužnicu protiv generala Janka Bobetka i nalog za njegovu predaju, jer smatra da ti dokumenti nisu ispravni i da za Vladu ne postoje. Taj dramatičan obrat oko dokumenata haškog tužiteljstva protiv Bobetka jučer je objavio Goran Granić, potpredsjednik Vlade i predsjednik njena Savjeta za suradnju s Haškim sudom.

Nalog za predaju generala

Granić je objasnio da je od haških istražitelja prekjučer u 18,45 sati zaprimio optužnicu protiv Bobetka i nalog za njegovu predaju. Prema obvezama Vlade, napravljena je analiza tog dokumenta i utvrđeno je da u njemu ne postoji nikakva obveza za Vladu, niti se od Vlade ne traži bilo što u pogledu postupanja. Stoga sam kao predsjednik Vladinog Savjeta odlučio vratiti to Haškom sudu, a to je i napravljeno ovoga trenutka, rekao je Granić jučer u 14,30 sati.

– Za nas ta optužnica ne postoji, izričit je bio Granić, objasnivši da u tom dokumentu nedostaju obveze za hrvatsku Vladu. Budući da se u njemu navode samo obveze haškog tužiteljstva, dokument je za nas pravno i formalno neispravan. Granić je objasnio da Vlada može nešto učiniti ako od Haaga dobije dokument koji će formalno-pravno biti ispravan.

Na pitanje je li se nešto slično ranije događalo, Granić je odgovorio da nije, jer su prijašnje optužnice protiv generala Gotovine i Ademija sadržavale i obvezu hrvatske Vlade da te osobe privede, a sada od toga nema ništa. Šef Vladina Savjeta odbio je dati novinarima i bilo kome informacije o sadržaju optužnice protiv Bobetka, iako nije zanijekao da ju je pročitao te da su nužne informacije o tome dobili i članovi Vlade.

Boris PAVELIĆ, Jasmin KLARIĆ, Branko PODGORNIK