Novi list: 21. 09. 2002.

POČEO SUDSKI SPOR SINDIČIĆ – PARAGA

Sindičić član Hrvatskog revolucionarnog bratstva?

ZAGREB – Na Općinskom sudu u Zagrebu jučer je održano prvo ročište postupka u kojem Vinko Sindičić zbog izrečene klevete tuži Dobroslava Paragu, predsjednika HSP 1861. Tužbu je Sindičić podnio jer ga je predsjednik HSP-a 1861 u ime stranke prijavio zbog trostrukog ubojstva obitelji Stipe Ševe koje se dogodilo 1972. godine te zbog Paraginih neistinitih i klevetničkih izjava iznesenih na tiskovnoj konferenciji stranke u kolovozu 1999. godine. Sindičić je jučer ispričao kako je od 60-ih godina bio član Hrvatskog revolucionarnog bratstva, organizacije za koju je rekao da je bila »zabranjena u cijelom svijetu«. Bavili smo se terorom i iza toga otvoreno stojim, rekao je Sindičić, dodajući kako nije bio pripadnik ili suradnik tajnih službi, već je više puta rekao kako se radilo »o tijesnim kontaktima«. Izjavio je kako je Stipu Ševu upoznao u Stuttgartu. – Ševo je bio glavni čovjek HRB-a za Europu, dok je sjedište organizacije bilo u Australiji, dodao je tužitelj.

Sama rasprava protekla je u čestom »prepucavanju« tuženika i tužitelja, s time da je Sindičić ipak »trošio« više živaca.

– Je li istina da ste, prilikom uhićenja na Londonskom aerodromu 1988. godine, u džepu imali fotografiju ubijene obitelji, na kojoj ste vlastoručno napisali da ste ih ubili, pitao je Dobroslav Paraga, na što se Sindičić glasno nasmijao, te najavio još jednu tužbu za klevetu.

O. FRANIĆ