SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

Zagreb, 21.9.2002.

Državno odvjetništvo u Zagrebu niti 11 godina nakon zločinačkog ubojstva prvaka Hrvatske stranke prava, unatoč novim dokaznim prijedlozima, nije pokrenulo obnovu postupka

Danas 21. rujna 2002. navršava se jedanaest godina od atentata na dopredsjednika Hrvatske stranke prava ANTE PARADŽIKA, ratnog načelnika Hrvatskih obrambenih snaga – HOS-a

Ante Paradžik bio je politički angažiran u Hrvatskom proljeću kada je na dužnosti predsjednika Saveza studenata Hrvatske predstavljao demokratsku i reformističku Hrvatsku nasuprot Titovom jugo-boljševičkom režimu i znatnim dijelom hrvatskih komunista koji su nakon Karađorđeva 1971. na cjedilu ostavili svoje partijske drugove u Zagrebu, hrvatsko radništvo, studente i Maticu Hrvatsku.

Dok se dr Savka Dabčević Kučar pred beogradskim diktatorom posipala pepelom, studentski prvak Paradžik odveden je nakon političkog sudskog procesa na višegodišnju robiju. Inkriminacija Titovog režima: hrvatsko domoljublje. Do kraja jugo-komunističkog režima 1991. još je nekoliko puta osuđivan i zatvaran. U zoru hrvatskog višestranačja godine 1990. opredjeljuje se kao pravaš, dok se njegov kum Dražen Budiša, predsjednik Saveza studenata Zagreba 1971. godine, opredjeljuje za ideologiju anacionalnog liberalizma.

Još jednom će se Budiša odreći svog prijatelja, kuma i suborca iz uzničkih dana jugo-komunizma, kada se na Paradžikovom pogrebu zakleo da će tragati za istinom o njegovom ubojstvu. Istina, koju Budiša prešućuje, ukazuje na tragediju hrvatskog naroda kojega je sin ubijen od hrvatske ruke. Inkriminacija Tuđmanovog režima: hrvatsko domoljublje.

U Hrvatskoj, nakon Tuđmanove likvidacije dopredsjednika HSP-a i mojeg najbližeg suradnika, ništa nije krenulo na bolje. Vrh KOS-a JNA zahtjevao je od Tuđmana da zaustavi snage hrvatskog otpora velikosrpskoj agresiji i prvi hrvatski predsjednik nije tada ni prvi niti jedini put izvršavao strane naloge, iako je na Cvjetnu nedjelju 1990. na Trgu Francuske Republike obećao Hrvatima da neće slušati ni Beograd, ni Washington ni Moskvu.

Odmah sutradan po uklanjanju načelnika “paravojnih snaga”, kako je Beograd predbacivao Tuđmanu, hrvatska Vlada utanačila je s agresorom primirje, mjesec i pol pred pad Vukovara. Šest mjeseci prije ovog atentata, Tuđman u Tikvešu postiže konačni dogovor s Miloševićem o podjeli Bosne i Hercegovine. Ante Paradžik, rodom iz zemlje koja se u Tikvešu dijelila, Bosne i Hercegovine, bio je isuviše veliki trn u oku i Dedinju i Pantovčaku.

Danas, 11 godina nakon Paradžikovog ubojstva, možemo ustvrditi da pored Oca domovine Ante Starčevića ubijeni Bruno Bušić (1977.) i Ante Paradžik na hrvatskoj političkoj sceni pod konac dvadesetog stoljeća, predstavljaju istinsku pravašku vertikalu, uz duboko poštovanje svim hrvatskim braniteljima, od, u atentatu ubijenog generala Blaža Kraljevića (1992.), do tisuća i tisuća junaka hrvatskog rata za nezavisnost i slobodu 1991-1995. godine iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Paradžik je bio čovjek hrvatske slobode i demokracije, i nećemo biti mirni dokle god zavjera o ovom naređenom zločinu ne bude do kraja razotkrivena.

Dobroslav Paraga, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE PRAVA 1861.