Večernji list: 21. 09. 2002.

POSLJEDICE OPTUŽNICE - NAKON PODNOŠENJA OPTUŽNICE PROTIV GENERALA BOBETKA BRITANSKI NOVINARI OČEKUJU PREVIRANJA U HRVATSKOJ

Optužnica - velik udarac za hrvatsku vladu

Umirovljeni general Janko Bobetko najviši je u rangu hrvatskih djelatnika koji je pozvan na međunarodni sud pod optužbom da je odgovoran za navodne ratne zločine počinjene tijekom odlučnog upada na područje što su ga držali srpski pobunjenici u Međačkom džepu, izvješćuje vodeća britanska agencija Reuter. Britanski mediji još nisu reagirali na optužnicu protiv generala Bobetka, a BBC je jučer imao samo zastarjelu vijest, u kojoj hrvatskog antifašističkog i ratnog zapovjednika naziva nacionalistom te tvrdi kako nije jasno je li umirovljeni general optužen ili je samo pozvan na ispitivanje.

Reuter se nakon informacije o optužnici bavi političkim posljedicama te prenosi izjavu premijera Račana da će njegova vlada postupiti, kao i u prijašnjim slučajevima, u skladu s Ustavnim zakonom koji je obvezuje na suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu. To je grozan udarac hrvatskoj vladi, piše britanska agencija, te dodaje kako neki analitičari smatraju da se general Bobetko sam inkriminirao u autobiografskoj knjizi "Sve moje bitke". Ta je knjiga bila prije prevedena u Den Haagu nego što je objavljena u Hrvatskoj, prenosi Reuter izjavu neimenovana bivšeg vladina djelatnika.

Uhićenje generala Bobetka gotovo bi sigurno izazvalo masovne prosvjede u vojnim redovima i među nacionalistima, što bi moglo ugroziti Račanovu reformističku koaliciju, procjenjuje Reuter i dodaje kako premijera očekuje ražanj u Saboru, koji će okretati zastupnici iz nacionalističkog tabora koji se protive izručenju hrvatskih generala jer ih smatraju ratnim herojima.

Večernji list doznaje u britanskim novinarskim krugovima kako se očekuju velika previranja u Hrvatskoj u vezi sa slučajem Bobetko i da će o tome zacijelo britanski mediji opširno izvješćivati.

LONDON Željko Toth

REAKCIJE U BiH NA OPTUŽNICU PROTIV GENERALA BOBETKA

Političke stranke bez službenog stava

Hrvati iznenađeni, Bošnjaci ravnodušni, a Srbi poprilično hladni - tako bi se mogle sažeti reakcije na haašku optužnicu protiv generala HV-a Janka Bobetka u BiH. Bošnjački predstavnici političkih stranaka i mediji, osim konstatacija da je Haaški sud podnio optužnicu protiv Bobetka, nisu analizirali razloge zbog kojih je to učinjeno, a ni posljedice eventulanog Bobetkova izručenja Haagu. Hrvati i hrvatske udruge te predstavnici političkih stranaka gotovo jednoglasno zagovaraju opciju prema kojoj se generala Bobetka ne smije izručiti Haaškom sudu. Udruge proistekle iz Domovinskog rata uputile su na desetke pisma potpore generalu ističući kako se u ovom slučaju sudi ne samo njemu nego cijeloj Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Većina predstvanika političkih stranaka, osim verbalnih osuda upućenih haaškom tužiteljstvu te izrečenih na preizbornim skupovima, nemaju nikakav drugi službeni stav.

Optužnicu protiv Bobetka mlako su dočekali i u Udruženju izbjeglih Srba iz Hrvatske i Krajine, sjedište kojega je od 1995. godine Banjaluci. U Udruženju su nam priopćili da ih ne zanima osobito moguće suđenje Bobetku u Haagu.

"Pratimo HRT i, koliko možemo, hrvatske novine, ali nitko baš nije impresioniran, a ni iznenađen najnovijom optužnicom Haaškog suda. Oko 70-ak tisuća Srba izbjeglih iz Hrvatske, koji trenutačno žive u banjalučkoj regiji, baš i ne zanima što će se dogoditi s Bobetkom. Jednostavno, ljudi su zaokupljeni drugim problemima, ponajprije socijalnim", istaknuli su u Udruženju te dodali:

"Čekamo suđenje našem bivšem predsjedniku Milanu Martiću. To će biti zanimljivo."

Zdenko Jurilj

Upozorenje Beogradu za Milutinovića

BEOGRAD - Beogradski mediji nisu jučer posvetili posebnu pozornost podnošenju optužnice protiv generala Janka Bobetka. Većina novina i televizija objavili su samo agencijske vijesti da je optužnica podnesena. Jedino je televizija B 92 u cijelosti jučer prenijela izvještaj HTV-a objavljen u četvrtak u središnjem Dnevniku.

Podnošenje optužnice protiv generala Bobetka vremenski se poklopilo s upozorenjima jugoslavenskim vlastima da moraju nastaviti suradnju s Haaškim sudom ako i dalje žele računati na potporu i pomoć međunarodne zajednice.

Ta se upozorenja prije svega odnose na izručenje aktualnog predsjednika Srbije Milana Milutinovića Haaškom sudu. Milutinović je već trebao biti u Haagu, ali je dogovoreno da se njegovo izručenje odgodi do održavanja predsjedničkih izbora.

Predsjednički izbori u Srbiji održat će se 29. rujna pa, ako nitko ne pobijedi u prvom krugu, drugi bi se krug trebao održati sredinom listopada. Prema nekim neslužbenim očekivanjima, nakon drugog kruga moglo bi se dogoditi i Milutinovićevo izručenje Haagu. (Z.B.)