Novi list: 22. 09. 2002.

GLASNOGOVORNICA HAAŠKOGA SUDA FLORANCE HARTMANN O PROVEDBI OPTUŽNICE

General Bobetko trebao je odmah biti uhićen

Optužnica se ne može preispitivati u Hrvatskoj. Nema načina da su uspori izručenje

ZAGREB – Glasnogovornica Haškoga suda Florance Hartmann za naš list komentira Vladinu najavu pravnoga spora s Haškim sudom zbog optužnice protiv generala Bobetka.

Može li tvrdnja potpredsjednika Vlade Gorana Granića, da optužnica nije u skladu s Ustavom usporiti proces izručenja generala Bobetka?

– Nikako. Nijedna država niti itko drugi ne može odbiti potvrđenu optužnicu. Optužnica protiv generala Bobetka potvrđena je 17. rujna.

Znači li to da nijedno državno tijelo RH nema pravo preispitivati optužnicu?

– Apsolutno nema. Optužnica se preispituje u sudskome postupku pred Haškim sudom.

Znači li to da se može zaključiti kako hrvatska Vlada odbija suradnju s Haškim sudom u slučaju Bobetko?

– Prerano je za tu ocjenu, ali ako ne postupi po nalogu suda, to se može dogoditi. Hrvatska nema izbora – mora postupiti prema nalogu za uhićenje. Optuženik mora biti uhićen u razumnom roku, te pokrenut postupak za njegovo izručenje u Haag.

Možete li reći što znači »razumni rok«?

– To znači: u najkraćem roku poduzeti sve da nadležna tijela uhite optuženika. Ta formulacija koristi se u svim nalozima za uhićenje, zato što nadležna tijela nekada moraju doznati gdje je optuženik. U slučaju generala Bobetka te radnje nisu potrebne, jer se zna gdje je general. Uhićenje je stoga trebalo biti obavljeno odmah. Prvi uhidbeni nalog koji je Vladi bio predan 19. rujna ujutro već je bio dovoljan za to.

Ako se to ne dogodi, u kojem bi se roku moglo očekivati da će glavna tužiteljica prijaviti Hrvatsku Vijeću sigurnosti (VS) UN-a?

– O tome je prerano govoriti. Prijava VS-u je krajnja mjera. Postoje i druge kojima se može poslužiti prije nje. Hrvatska naprosto nema izbora. Mora uhititi generala. Ako to, kako očito predviđate, ne učini, kršit će svoje međunarodne obveze, i za to snositi odgovornost. Načini mogu biti različiti, a prijava VS-u krajnja je mjera. Može se, primjerice, javno izjaviti da Hrvatska ne poštuje međunarodne obveze.

Mogućnost za kućno saslušanje već je prošla

Spominjala se mogućnost da se prvo saslušanje generala Bobetka obavi u njegovu domu u Zagrebu. Je li to moguće?

– Na zahtjev Gorana Granića tužiteljstvo je razmatralo mogućnost da se optuženika, prije uhićenja, sasluša u Zagrebu kako bi čuo optužnicu i izjasnio se o njoj. Postojala je, dakle, mogućnost da se to obavi 19. rujna ujutro. Tako bi se uhićenje i saslušanje obavilo u isti čas – ili u generalovu domu, ili bilo gdje u Hrvatskoj.

B. PAVELIĆ