Vjesnik: 23. 09. 2002.

»Prihvatila Vlada optužnicu ili ne, Haaški sud Bobetku mora suditi«

»Potezi hrvatske vlade su zamagljivanje očiju koje budi pogrešne nade u javnosti. U slučaju neizručenja, Hrvatska je povukla politički potez izravne odgovornosti za neispunjavanje međunarodnih obveza«, izjavila je za »Vjesnik« Florence Hartmann / Strani se promatrači slažu kako su neutemeljene nade da će SAD stati na stranu hrvatske vlade, jer ne prihvaća stalni Međunarodni kazneni sud

ZAGREB, 22 rujna - Hrvatska je vlada haašku optužnicu za umirovljenog generala Janka Bobetka proglasila neustavnom, no takva kvalifikacija nema nikakvo pravno ni međunarodno značenje. Hrvatske vlasti nemaju ni jednu drugu opciju, osim ispuniti svoju međunarodnu obvezu i izručiti umirovljenog generala Haaškome sudu. Jedino mjesto na kojem Bobetko može dokazivati svoju nevinost je Haaški sud - odbijanje njegova izručenja značit će samo da Hrvatska odbija ispuniti svoju međunarodno prihvaćenu obvezu. Sve se to ovih dana može čuti iz haaških i diplomatskih izvora.

»Optužnica ne može biti ustavna ili neustavna. Bilo kakvo taktiziranje političke prirode nema nikakvog smisla. U osnovi, sasvim je nebitno je li Vlada primila ili odbila optužnicu i uhidbeni nalog. Ti su dokumenti valjani, odobrilo ih je sudsko vijeće Haaškoga suda i Hrvatska svoju obvezu mora ispuniti. Optužnica je službeni dokument Suda. Ako optuženog Janka Bobetka ne izruči Sudu, Hrvatska će tim potezom prekršiti vlastitu međunarodnu obvezu«, rekla je Vjesniku glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florence Hartmann.

Ona je potpuno odbacila tvrdnje Gorana Granića da je Bobetkova optužnica neustavna, jer optužuje legitimnu vojnu akciju HV-a u Medačkom džepu.

»Takva kvalifikacija u optužnici ne postoji. Janko Bobetko je optužen za kršenja međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, a u tom kontekstu ne dovodimo u pitanje legitimitet vojnih akcija. Mi se bavimo kršenjem međunarodnog prava. Zahtjev za uhićenjem smo poslali u Zagreb, jer znamo da se Bobetko tamo nalazi. Takvi su potezi jednostavno zamagljivane očiju koje budi pogrešne nade u javnosti. U slučaju neizručenja Hrvatska povlači politički potez izravne odgovornosti za neispunjavanje međunarodnih obveza«, izjavila je Florence Hartmann.

Strani diplomati pomno prate razvoj situacije i slažu se da Račanova vlada nema mogućnost izbora. Najava saborskih rasprava o tome treba li promijeniti Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, prema mišljenjima stručnjaka, nije ništa drugo nego prilagođavanje hrvatskog zakonodavstva međunarodnom, pa njegovo mijenjanje u završnici dovodi do istoga - izbjegavanja međunarodnih obveza.

Strani se promatrači slažu kako su neutemeljene nade da će SAD stati na stranu hrvatske vlade, jer ne prihvaća stalni Međunarodni kazneni sud. SAD i dalje podržava rad Haaškoga suda, kazali su nam strani diplomati.

»SAD podržava rad Haaškog suda i tu nema mnogo izbora«, izjavila je i Florence Hartmann, dodajući da si Haaški sud u svojem radu ne može dopustiti luksuz dvostrukih mjerila.

Hrvatska politika na vlasti ne nalazi se u lagodnoj situaciji, smatraju strani diplomati, no odgovorno ponašanje isključuje svaku vrstu politikantstva jer je ulog u međunarodnim odnosima veliki, a može izravno utjecati na položaj i razvoj ove zemlje i na standard hrvatskih građana.

Odbijanje suradnje s Haaškim sudom i odbijanje da se Bobetku sudi moglo bi imati izravne posljedice na hrvatske aspiracije za priključenje Europskoj uniji i NATO-u. Za početak, Hrvatsku će se tretirati kao zemlju koja ne poštuje instituciju suda, a o tome tko je kriv ili nije želi arbitrirati politički, mimo institucije suda.

Bruno Lopandić