Novi list: 23. 09. 2002.

OVOGA TJEDNA BANSKI DVORI, POLITIČKE STRANKE I SABOR SAVJETOVAT ĆE SE O ZAJEDNIČKIM KORACIMA RADI OBRANE BOBETKA

Vlada neće izručiti Bobetka

Premijer će danas razgovarati s udrugama iz Domovinskog rata, a sutra će se na savjetovanju okupiti šefovi svih stranaka u Saboru. Očekuje se da će Vlada poslati Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti optužnice protiv Bobetka

ZAGREB – Hrvatska vlada očito želi dobiti na vremenu kako ne bi izručila Janka Bobetka Haškom sudu, pa će tek danas službeno zaprimiti ispravljenu hašku optužnicu protiv tog generala. Nakon toga očekuje se da će sazvati sjednicu na kojoj će procijeniti da optužnica nije u skladu s Ustavom te pokrenuti pravni spor s Haškim sudom, kako je to predložio i Goran Granić, šef Vladinog Savjeta za suradnju s Haagom.

Banski dvori, dakle, nemaju namjeru i neće poduzeti ništa u pogledu izručenja Bobetka Haškom sudu. Vlada je, doduše, dužna proslijediti hašku optužnicu – kada je dobije – zagrebačkom Županijskom sudu koji bi trebao pokrenuti uhićenje Bobetka i njegovu predaju Haagu. Umjesto toga, optužnica će biti »zamrznuta«, a nadležni Vladin ured – kako je najavio Granić – pokrenut će pitanje njezine ustavnosti, na što ima pravo prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom. Umjesto Bobetkova izručenja, dakle, počet će pravni spor s Haagom.

Bobetku pritom ide na ruku činjenica da Ustavni zakon nije zadao vremenski rok u kojem mora biti završeno ispitivanje ustavnosti optužnice, ali Vladinim tijelima nisu zadani ni rokovi za iduće postupke. Budući da Banski dvori – prema izjavi njihovog odvjetnika Gorana Mikuličića – nisu ovlašteni ocjenjivati što je ustavno, a što nije, vjeruje se kako će Vlada podnijeti takav zahtjev Ustavnom sudu. Sljedeća Vladina sjednica, međutim, ne očekuje se prije utorka, a prije nego što Vlada pokrene bilo kakav važniji potez, savjetovat će se sa svim parlamentarnim političkim strankama i građanskim udrugama, jer – kako je najavio Granić – o postupcima u vezi s optužnicom protiv Bobetka »odlučivat će hrvatska Vlada i Sabor«.

Tako će se premijer Račan danas oko podneva sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a u utorak će se savjetovati šefovi svih parlamentarnih klubova – od Ivića Pašalića do Vesne Pusić – na zajedničkom sastanku s Predsjedništvom Sabora pod vodstvom Zlatka Tomčića.

Premijer je u petak potvrdio da će se ovoga tjedna održati višednevna sjednica Vlade, ali o državnom proračunu za iduću godinu. No, nema sumnje da će hrvatsku javnost više zanimati Vladini odgovori na optužnicu protiv Bobetka, o kojima se samo nagađa, jer se u Banskim dvorima tijekom vikenda nije mogla dobiti nikakva informacija o njihovim daljnjim koracima. Vlada je u subotu i nedjelju bila na redovitom vikendu. Sve važne političke stranke, u oporbi i na vlasti, do jučer su podržale dosadašnje Vladine korake i Granićevu ocjenu o neustavnosti optužnice. Očekuje se da će politički faktori u Hrvatskoj i nadalje djelovati usklađeno i da se neće sukobljavati oko postupka za obranu Bobetka, jer kako su mnogi izjavili, na tome nitko ne može zaraditi nove političke bodove, nego ih može samo izgubiti. Vlada daje do znanja da sada otvara pravni, a ne politički spor s Haškim sudom, iako u pričuvi ima i drugih sredstava, ali da za njima ne treba posezati dok se ne iscrpe ona prva.

Branko PODGORNIK