Vjesnik: 23. 09. 2002.

Optužnica protiv generala Bobetka bit će danas uručena Vladi

Kako je u petak i subotu najavio Goran Granić, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za suradnju s Haagom, njegova će preporuka Vladi biti da se optužnica protiv generala Bobetka proglasi neustavnom te da Vlada uđe u pravni spor s Haaškim sudom/ Spekulira se, međutim, da Vlada možda ipak neće zaprimiti optužnicu/ Hrvatska je vlada proglasila haašku optužnicu za umirovljenoga generala Janka Bobetka neustavnom, no takva kvalifikacija nema nikakvo pravno ni međunarodno značenje, rekla je »Vjesniku« glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florence Hartmann

ZAGREB, 22. rujna - Vladin ured za suradnju s Haaškim sudom trebao bi ovaj ponedjeljak zaprimiti optužnicu protiv generala Janka Bobetka, bivšeg načelnika Glavnog stožera HV-a. Neki pravnički krugovi bliskim kabinetu premijera Račana spekuliraju, međutim, kako još nije sigurno da će Vlada optužnicu zaprimiti.

Kako je u petak i subotu najavio Goran Granić, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, njegova će preporuka Vladi biti da se optužnica protiv generala Bobetka proglasi neustavnom te da Vlada uđe u pravni spor s Haaškim sudom.

Naime, Haaški sud optužuje Bobetka da je za vrijeme vojno-redarstvene akcije »Medački džep«, kada je bio na dužnosti načelnika Glavnog stožera, planirao, poticao, zapovjedio ili na druge načine pomogao i podržao planiranje, pripremu ili progon srpskih civila iz Medačkog džepa, i to na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. Granić smatra da se time optužuje cijela akcija »Medački džep«, koja je provedena sukladno Ustavu i Zakonu o Oružanim snagama, a cilj joj je bio zaustaviti razaranje Gospića i ubijanje ljudi te uništavanje imovine. »Zakonska obveza Hrvatske vojske je oslobađanje Hrvatskog teritorija«, tvrdi Granić, ali u Haagu misle drukčije.

»Hrvatska je vlada proglasila haašku optužnicu za umirovljenoga generala Janka Bobetka neustavnom, no takva kvalifikacija nema nikakvo pravno ni međunarodno značenje«, rekla je u nedjelju Vjesniku glasnogovornica glavne haaške tužiteljice Florence Hartmann.

»Hrvatske vlasti nemaju ni jednu drugu opciju osim ispuniti svoju međunarodnu obvezu i izručiti umirovljenoga generala Janka Bobetka Haaškome sudu. Optužnica ne može biti ustavna ili neustavna. Bilo kakvo taktiziranje političke prirode nema nikakvog smisla. U osnovi, sasvim je nebitno je li Vlada primila ili odbila optužnicu i uhidbeni nalog. Ti dokumenti su valjani, odobrilo ih je sudsko vijeće Haaškoga suda i Hrvatska svoju obvezu mora ispuniti. Optužnica je službeni dokument Suda«, rekla je Hartmann.

Dodala je da ni jedna država ne može ući u spor sa Sudom, jer se ne tuži državu, nego pojedinca, koji je nevin dok ga se eventualno ne proglasi krivim.

Ako Hrvatska ne ispuni svoje obveze, Haaški će je sud prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a zbog odbijanja obveza prema Sudu čiji je osnivač UN, a čija je članica i - Hrvatska.

Goran Granić, pak, odbacuje mogućnost da bi Hrvatska zbog moguće nesuradnje s Haagom mogla dobiti međunarodne sankcije, tvrdeći da Hrvatska ne ulazi u politički spor sa Sudom nego u pravni. Vlada, naime, djeluje sukladno ustavnim obvezama, točnije, štiti građane Republike Hrvatske. Podsjećamo i da je sukladnost optužnice s Ustavom jedan od uvjeta za uhićenje i izručenje optuženih pred Haaškim sudom.

Najavu Gorana Granića kako će preporučiti Vladi da optužnicu protiv generala Bobetka proglasi neustavnom, politička je javnost u Hrvatskoj dočekala s odobravanjem. Isto kao što je u petak s odobravanjem dočekan prvi potez Banskih dvora kada je Granić, nakon zatvorene sjednice Vlade, rekao da će optužnicu vratiti u Haag zbog formalno-pravne neispravnosti.

Optužnica protiv bivšeg načelnika Glavnog stožera stigla je u Zagreb u četvrtak navečer, no ekipa pravnih stručnjaka ustvrdila je da je Haaški sud, umjesto hrvatske vlade, obvezao vlastito tužiteljstvo da izruči generala Bobetka Haagu. Stoga je optužnica vraćena u petak, no već se nakon samo nekoliko sati pojavila u cijelosti na internetskim stranicama Haaškog suda, kada je, prema riječima Florence Hartmann, ponovno poslana u Zagreb.

Prema tvrdnjama odvjetnika Gorana Mikuličića, kojeg je Vlada imenovala u odvjetničku ekipu generala Bobetka, što je on u petak odbio, Vlada treba pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti optužnice pred Ustavnim sudom. To joj je, naime, i obveza ako smatra da je optužnica neustavna. Također, pravni stručnjaci tvrde da se Vlada mora precizno pozvati na određenu točku Ustava prema kojoj bi optužnica bila neustavna.

No, Granićevo mišljenje da je optužnica neustavna pokrenulo je i pitanje ustavnosti optužnica protiv generala Rahima Ademija i Ante Gotovine. Podsjećamo, general Gotovina optužen je da je s tadašnjim državnim vrhom planirao zločine počinjene za vrijeme »Oluje«, dok je general Ademi, kao i general Bobetko, optužen za akciju »Medački džep«. Goran Granić tvrdi da u slučaju Ademija i Gotovine nije optužena cijela akcija, kao što je to u slučaju Bobetko, uz naglasak da je Vlada i kod prethodne dvije optužnice iskazala nezadovoljstvo nekim kvalifikacijama koje su u njima naveli haaški tužitelji.

Dada Zečić i Bruno Lopandić