Vjesnik: 23. 09. 2002.

»Washington Times«: Pitanje je vremena kad će Clinton i Holbrooke u Haag

WASHINGTON, 22. rujna - Haaško tužiteljstvo ispituje treba li pokrenuti istragu protiv bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i veleposlanika Richarda Holbrookea zbog njihove uloge u operaciji »Oluja«, piše u nedjelju u komentaru za Washington Times Jeffrey Kuhner.

Autor ocjenjuje da je »samo pitanje vremena« kad će se ti bivši američki dužnosnici morati pojaviti pred Haaškim sudom. Taj zaključak Kuhner temelji na optužnici protiv generala Ante Gotovine. Podsjeća da se ona temelji na tzv. zapovjednoj odgovornosti koja se može protegnuti i na tadašnji američki politički i vojni vrh.

Takva mogućnost, piše Kuhner, zabrinjava i vladu predsjednika Georgea W. Busha jer »"slučaj Gotovina" stvara opasan presedan za američku vanjsku politiku«.

Kuhner tvrdi da je »Oluja« poslužila kao model za neke od američkih akcija u Afganistanu, kad je Sjeverni savez vodio većinu kopnenih borbi protiv talibana.

»Ako se prihvati teorija zapovjedne odgovornosti, SAD može postati odgovoran za postupke svojih saveznika bilo gdje u svijetu. (...) Ništa neće spriječiti Sud da pokrene postupak protiv SAD-a zbog pojedinačnih zločina koje su počinili pripadnici Sjevernog saveza«, zaključuje Kuhner.

Da bi se to izbjeglo, dodaje, State Department nastoji ishoditi da se suđenja hrvatskim časnicima prenesu u nadležnost domaćih sudova, ali glavna tužiteljica Carla del Ponte to odbija. (Hina)