Novi list: 23. 09. 2002.

OVOG TJEDNA VRHOVNI SUD ODLUČUJE O ŽALBI ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Vraća li se Tihomir Orešković u pritvor?

Tužitelji tvrde da treba primijeniti odredbe koje govore da za ratni zločin, bez obzira što se sudi po takozvanom starom zakonu, treba primijeniti nove zakonske odluke koje omogućuju i duži boravak u pritvoru, pa i do tri i pol godine

RIJEKA – Tihomir Orešković, prvooptuženi za ratne zločine u Gospiću mogao bi se ponovno naći u pritvoru – nagađanja su koja se posljednjih dana sve češće čuju u pravosudnim krugovima. No koliko je onih koji misle tako, toliko ih je i onih sa suprotnim stavovima.

Međutim, iz dobro informiranih pravnih krugova u Zagrebu stižu vijesti kako i mišljenja u Vrhovnom sudu nisu suglasna, te se nagađa da čak možda prevladava tumačenje po kojem bi se na optuženike za ratni zločin, kao što je slučaj Gospić, trebalo primijeniti nove odredbe o duljem pritvoru. To bi značilo da bi Orešković mogo biti vraćen u pritvor u kojem se nalazio do prije desetak dana.

O tom će, naravno, odlučiti suci Vrhovnog suda kojima je prošlog tjedna iz Rijeke upućena žalba na odluku riječkog suda o puštanju Oreškovića iz pritvora po isteku dvije godine. Vjeruje se da će Vrhovni sud o tom odlučivati početkom ovog tjedna.

Međutim, riječki tužitelji su se žalili na odluku o puštanju iz pritvora, tvrdeći da treba primijeniti druge odredbe koje govore da za ratni zločin, bez obzira što se sudi po takozvanom starom zakonu treba primijeniti nove zakonske odluke koje omogućuju i duži boravak u pritvoru, pa i do tri i pol godine. Pravnici su dosta podijeljeni u tumačenjima tih propisa, a mnogi tvrde da se mogu braniti i jedni i drugi stavovi.

Nove priče iz pravosudnih krugova u Zagrebu da bi Vrhovni sud mogao donijeti odluku koja bi praktički značila novo pritvaranje optuženika, treba uzeti dosta ozbiljno. Posebice jer su tako nešto sa strahom izrekli i odvjetnici optuženog, Mišetić, Olujić i Košta već pri izlasku Oreškovića iz zatvora, strahujući da još nije sve gotovo. Rekli su da imaju informacije kako neki u Vrhovnom sudu smatraju da je riječki sud prerano pustio Oreškovića, da se na njega treba primijeniti odredbe o dužem pritvoru i vratiti ga u zatvor.

Odluka o ovoj žalbi zasad je prvenstveno važna samo za Oreškovića, a manjim dijelom i za Rožića jer je on u međuvremenu pritvoren zbog drugog kaznenog djela. Međutim, ako Vrhovni sud zauzme stanovište da se trebaju primijeniti odredbe o dužim pritvorima iz novih propisa to automatski važi i za Norca i Grandića koji su još u pritvoru, a dvije godine pritvora im ističe u prosincu, odnosno veljači, i tada se nadaju slobodi.

Odluka o dužim pritvorima naravno imala bi dalekosežno značenje i za sve druge slične slučajeve jer bi postala pravnom praksom i vrijedila i za sve druge. Rožićev slučaj bi u tim okolnostima bio trenutačno specifičan, kako je on sada u pritvoru za drugo kazneno djelo, a ne mogu se odrediti dva pritvora u isto vrijeme, za njega bi bila donešena odluka, da mu se po isteku onog pritvora primjenjuje pritvor zbog ratnih zločina u Gospiću.

Ico MIKULIČIĆ