Novi list: 23. 09. 2002.

MEDAČKI DŽEP OSTAT ĆE JEDNA OD NAJKONTROVERZNIJIH AKCIJA HRVATSKE VOJSKE

Više optužnica za Medački džep nego za Oluju

ZAGREB – Operacija u Medačkom džepu ostat će jedna od najkontroverznijih u cjelokupnom Domovinskom ratu. Naime, zbog Medačkog džepa Haag je Hrvatskoj već sad isporučio više optužnica nego zbog Oluje, a sama je akcija bila pod sumnjama još od povlačenja Hrvatske vojske s tih oslobođenih područja.

Sumnje da je HV počinio ratne zločine u akciji i tijekom povlačenja iz Medačkog džepa krenule su nakon ulaska UNPROFOR-a na područje koje je Hrvatska vojska držala osam dana. O zatečenom stanju UNPROFOR je sastavio izvještaj, a na osnovu njega UN je osnovao posebnu komisiju koja je ispitala sporne navode. Ta tzv. Bassiounijeva komisija preporučila je da se zbog nepouzdanosti dokaza i iskaza svjedoka ne podiže optužnica za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti.

Podsjetimo, general Bobetko u to je vrijeme bio načelnik Glavnog stožera HV-a, a podređeni tijekom akcije bili su mu general Rahim Ademi, kao v. d. zapovjednika gospićkog zbornog područja, Mirko Norac, kao zapovjednik 9. gardijske brigade, Mladen Markač, kao zapovjednik specijalne policije i Mile Kosović, zapovjednik domobranske pukovnije. Zločini su počinjeni tijekom povlačenja HV-a, od potpisivanja primirja 15. rujna do 17. rujna, kad je u Medački džep ušao UNPROFOR. Primirje je, treba naglasiti, potpisao general Petar Stipetić.

Tu bi mogla biti ključna točka haške istrage protiv generala Bobetka. Naime, u optužnici protiv njega izričito se navodi da su ga njegovi podređeni informirali o ratnim zločinima, ali da on nije poduzeo ništa da ih kazni. Zato se u odvjetničkim krugovima već spekulira kako je Bobetkova optužnica djelomice zasnovana na iskazima Petra Stipetića i Rahima Ademija.

B. PA., S. AB.