Vjesnik: 23. 09. 2002.

Predizborno poigravanje Bobetkom

SANJA KAPETANIĆ

Ishod saborske rasprave o haaškoj optužnici protiv Bobetka u četvrtak je graničio s čudom. Vlast i oporba nisu se dohvatile za vrat, političke iskre nisu se pretvorile u plamen koji proždire svaku mogućnost razumnog i svrsishodnog djelovanja.

No već je u petak priča krenula drugim smjerom. Iz Bobetkova je odvjetničkog tima izbačen cijenjeni i uspješni stručnjak za haaško sudovanje kojeg je, uz Bobetkovu suglasnost, Vlada angažirala i plaćala. A novi odvjetnički dvojac, bez sekunde haaškog iskustva, počeo je nastupati kao da se okupio na pisanju Bobetkove tužbe protiv Račanove vlade, a ne zbog haaške optužnice.

Pred kamerama ispred Bobetkove kuće defilirali su HDZ-ovi čelnici. Članovi HDZ-a i ostalih desnih stranka, razmješteni u vodstva raznih udruga vezanih za Domovinski rat, promptno su počeli najavljivati prosvjedna događanja naroda protiv Vlade i Haaga po hrvatskim trgovima i, ako treba, živi štit oko Bobetkove kuće.

U subotu je pak isto to društvo podržalo Vladu i njene dosadašnje poteze.

Ovako promjenjiva reagiranja izazivaju nelagodu. A pribojavati bi ih se morao i general Bobetko.

U petak se, naime, nismo mogli oteti dojmu da se Bobetka, naglašeno spominjanog kao simbol Domovinskog rata, u praksi počelo srozavati na razinu sredstva za rušenje vlasti. Stoga i veseli subotnji obrat. Ne zbog Račana nego zbog Hrvatske.

Hrvatska tek mora svladati jednu vrlo važnu lekciju demokracije. Jedinstvenost u obrani nacionalnih interesa, o kojoj se toliko govori ovih dana, nema veze sa stranačkim interesima niti se u tu svrhu smije iskorištavati.

Politika koja doista vodi računa o nacionalnom interesu u ovom će trenutku na stol staviti sve opcije hrvatskog odgovora na optužnicu. I odabrati onu koja u najvećoj mjeri štiti interese i nacije i generala Bobetka. Sve ostalo bilo bi manipuliranje sudbinom starog generala i nacije.

Reagiranja na optužnicu protiv generala Bobetka su, naravno, tema koja će odlučiti o brojnim glasovima na sljedećim izborima. Stoga bi bilo glupo očekivati da stranke neće o tome voditi računa.

No u nacionalnom je interesu da redefiniranje odnosa Hrvatske i Haaškog suda ne povede uvjerenje da se vlast može osvojiti odnosno izgubiti samo »zbog Bobetka«.