Novi list: 24. 09. 2002.

ODVJETNIK ANTO NOBILO NE OČEKUJE DRASTIČAN ODGOVOR HAAGA, ALI DRŽI DA JE VLADA ODABRALA PRAVNO NEODRŽIV PUT

Vlada počinila pravni nonsens

Kratkoročno neće biti sankcija, ali dugoročno se krši domaći i međunarodni pravni poredak

ZAGREB – Odluka Vlade da krene u spor s Haškim sudom politički je shvatljiva, ali u pravnom smislu nonsens, drži odvjetnik Anto Nobilo, koji je tijekom petogodišnje obrane generala Tihomira Blaškića stekao golemo iskustvo s Haškim sudom.

Politički je shvatljivo da se Vlada odlučila suprotstaviti Haagu, drži Nobilo, jer se želi održati na vlasti, što bi u slučaju generalova uhićenja postalo malo vjerojatno. Ipak, pravni je nonsens odbijati optužnicu, jer je takav postupak »u tradiciji tvrdnji Milana Vukovića, koji drži da Hrvati ne mogu počiniti ratni zločin. Objašnjenje potpredsjednika Vlade Granića predmnijeva baš to: da HV nije mogla prekršiti zapovijed i zakon«.

Vlada je samu sebe, drži Nobilo, stavila u poziciju da ispituje činjenično stanje iz optužnice, što nema pravo. Nema to pravo ni nadležni Županijski sud, jer on može samo utvrditi tehničke činjenice, poput one odnosi li se ime navedeno u optužnici uistinu na optuženu osobu.

Pravo da preispituje optužnicu, napominje Nobilo, nema čak ni Ustavni sud – to može samo Haški sud u redovitoj sudskoj proceduri. »Nitko osim Haškoga suda ne može preispitivati optužnicu, jer je njegova nadležnost nadređena nacionalnim sudovima«, nedvosmislen je Nobilo.

Ipak, kratkoročno ne očekuje drastične mjere protiv Hrvatske. »Haag od optužnice ne može odustati, ali može taktizirati, a to će vjerojatno i učiniti«, predviđa Blaškićev branitelj, i navodi da razloga: Haag je svjestan da bi pad Račanove vlade na vlast doveo desničare s kojima bi suradnja bila daleko teža. Osim toga, general Bobetko teško je bolestan, pa bi njegovo izručenje i boravak u Haagu izazvali dodatne probleme. Uz ostale, naime, Haag nema ni odgovarajuću bolnicu koja bi ostarjelome generalu mogla pružiti potrebnu skrb. »Ne očekujem, dakle, sankcije, bar ne u bližoj budućnosti«.

No dugoročno, drži Nobilo, stradat će principi. »Ovakvim ponašanjem premijer Račan ruši međunarodni, ali i domaći pravni sustav. Vlada, naime, izbjegava izvršiti svoje međunarodne obveze, i zbog toga će zemlja zasigurno snositi posljedice. U zemlji, pak, postaje jasna nelogičnost, prema kojoj je ista optužnica bila podobna da u Haag ode Rahim Ademi, a nije da ode Janko Bobetko. Očito je kako se time narušava jednakost hrvatskih građana«, analizirao je za naš list Anto Nobilo.

Po njegovu mišljenju, ipak postoji način da Vlada bezbolno isplovi između Scile izručenja i Haribde pada: da pokrene proceduru izručenja, ali i istodobno zatraži generalovo oslobađanje kako bi suđenje čekao na slobodi. »Trebalo bi hladno i racionalno odabrati strategiju: da se desnica suzdrži od borbenih izjava, a vlada osigura da general ostane kod kuće. Slično se dogodilo i u slučaju Sefera Halilovića, bivšeg zapovjednika Armije BiH kojega je Haag optužio za ratni zločin nad Hrvatima u Uzdolu. Halilović je danas na slobodi u Sarajevu. A njegov slučaj nije ništa lakši od slučaja Bobetko«, podsjeća Nobilo, izražavajući odmah jetku sumnju: »Drugo je pitanje koliko je to sada uopće moguće«.

B. PAVELIĆ